МТСП: С новата система за пенсиониране нужните на МВР кадри ще служат по-дълго

9181
МТСП: С новата система за пенсиониране нужните на МВР кадри ще служат по-дълго
Снимка: БГНЕС

Новата система за пенсиониране дава възможност за по-продължителна служба в МВР на кадри, които са необходими, въпреки факта, че вече получават пенсия. Това се казва в официална позиция на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) повод днешната пресконференция на синдикати в Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбрана.

Синдикатите настояват минималната възраст за пенсиониране да бъде 50 години и да отпадне ежегодното увеличение на възрастта. Те се против на идеята на Ивайло Калфин и екипа му от следващата година минималната възраст за пенсиониране в сектора да стане 52 години и 10 месеца и да расте всяка година с по 2 месеца до достигане на 55 години. Според синдикатите няма икономически аргумент, който да налага промените.

"Въвеждането на възраст за пенсиониране, която отговаря на фактическата възраст за пенсиониране и досега, няма да утежни работата на служителите в сектор "Сигурност". Тя по-скоро затваря вратата за противопоставяне и упреци към тях от страна на обществото и отговоря на принципите на солидарната пенсионна система", казва обаче от социалното ведомство.

По думите на председателят на Синдиката на служителите в МВР Иван Павлов с промените се цели противопоставяне на една социална група на друга и симулиране на дейност по отношение на пенсионната реформа.

В тази връзка от пресцентъра на МТСП отговарят, че предлаганите промени са правени с мисъл и грижа за работещите в сектор "Сигурност", в защита на техните трудови и социални права и като се отчита солидарният характер на пенсиите, изплащани от Националния осигурителен институт.

От МТСП посочват, че именно в резултат на настояванията на представителите на сектор "Сигурност" се въвеждат няколко промени - правото на пенсия след 27 години стаж, от които 2/3 в системата, да може да се ползва и от бивши служители; правото на пенсиониране става факт без да е необходимо напускане на службата преди това; правото за получаване на пълна пенсия на родените след 01.01.1960, чиито средства в момента са блокирани в универсални пенсионни фондове, се възстановява.

Според Ивайло Калфин и екипа му всички тези изменения представляват "значителни и реални облекчения за служителите в МВР и е странно защо техните представители ги отхвърлят с "лека ръка", противопоставяйки се на пакета от промени в пенсионната система". "Подобно поведение трудно може да се свърже със защита на трудови права".

"Очакваме в специализираното законодателство да се направи ясно разграничаване между рисковете от полагания труд на различни позиции от системата на МВР, така че пенсионните привилегии да се отнасят единствено за тези, които работят при висок риск за живота и здравето си. Това би било достойна задача за представителите на служителите на МВР и експертите на МТСП са готови да участват в подобни дискусии", завършва позицията на МТСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com