МОСВ: Реките започват да се успокояват

3527
МОСВ: Реките започват да се успокояват

Реките започват да се успокояват в рамките на продължаващото пълноводие, съобщават от пресцентъра на (МОСВ). По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ-БАН) до обяд на 31 март ще превалява все още над източната половина от страната. Количества - 1-5 л/кв. м.

През нощта срещу сряда ще превали в Северозападните райони - до 1-2 л/кв. м. В сряда през деня ще превали и на други места из страната, но също слабо - 1-3 л/кв. м. Към вечерта и през нощта срещу четвъртък на много места ще превали, количества – 2-10 л/кв. м. В четвъртък ще е почти без валежи, само на отделни места е възможно съвсем слабо и за кратко да превали.

Водното количество на наблюдаваните реки в цялата страна са над праговете за високи води, а на река Струма при Бобошево е достигнало и преминало прага за внимание. През последното денонощие са отчетени понижения на речните нива в цялата страна.

Дунавски басейн: Kолебанията на водните нива са в границите -56/+30 см. Повишения са регистрирани в поречията Искър, Янтра, Русенски Лом.

Черноморски басейн: С до +20 см се е повишило нивото на река Камчия при с. Гроздьово и с до +10 см на река Факийска при с. Зидарово. Нивата на останалите наблюдавани реки в басейна са се понижавали с до -50 см.

Източнобеломорски басейн: Повишения на нивата са отчетени на река Тунджа при гр. Елхово с +17 см и на река Марица при Свиленград с +30 см. При всички останали измервателни пунктове на наблюдаваните реки са отчетени понижения с до -48 см.

Западнобеломорски басейн: В по-голямата част от басейна са отчетени понижения на речните нива с до -42 см.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка се очаква пониженията на речните нива да продължат.Във вторник и сряда, вследствие на по-високи температури, водещи до снеготопене и прогнозирани незначителни количества валежи, които на местата с неразтопена снежна покривка ще допринасят за интензивното снеготопене, високата почвена влага и оттичането на реките, са възможни известни повишения в цялата страна:

Дунавски басейн: Очаквани са повишения от прогнозирани валежи от дъжд в горните и средни течения на реките Огоста, Искър, Вит – в горното течение, Осъм - горно течение, Янтра – долно течение, Русенски Лом – горно и средно течение.

Река Искър - прогнозираните водни количества за 31 март и на 1 и 2 април ще са около и над средната многогодишна стойност. Водните нива през следващите два дни ще са над прага за внимание. Високите нива в средното и долното течение на реката са в резултат от вливането на притоците.

Черноморски басейн: Възможни са повишения в горните и средните течения на реките Провадийска, Камчия (Голяма Камчия и Луда Камчия).

Източнобеломорски басейн:

Река Тунджа – в резултат на оттичането на реката, високата почвена влага и прогнозираните валежи от дъжд, се очакват по-съществени повишения в долното й течение.

Река Марица – в резултат от снеготопенето, прогнозните валежи, почвената влага и оттичането на реката, се очакват по-съществени повишения в долното й течение през следващите дни.

Река Арда – очакват се повишения в горното течение.

Река Бяла – повишение в горното течение.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

Река Тунджа:

Тунджа при Елхово достигна критично ниво

Река Тунджа повиши нивото си в Ямболско и отново заля земеделски земи. Засегнати са десетки хиляди декари и това притеснява сериозно ст...

Нивото на река Мочурица при с. Воденичане е над оранжевия праг за предупреждение (риск за тревога) като плавно се повишава. Прогнозирано е, че на 3 април ще падне под него.

Нивото на река Мочурица при с. Чарда е над жълтия праг (предупреждение) като се очаква да падне под него на 3 април.

Нивото на река Тунджа при Ямбол плавно ще се понижава, като ще се задържи над жълтия праг за предупреждение.

Нивото на река Тунджа при Елхово е над оранжевия праг (риск за тревога), като по прогноза се очаква през нощта срещу 31 март нивото да достигне пика си - ще бъде непосредствено под червения праг (тревога).

Река Марица:

Марица, Арда и Тунджа заливат Одрин

Българските реки Арда, Марица и Тунджа вдигнаха критично нивата си и Одрин е пред потоп. Като причина за преливащите в Одрин реки се по...

Нивото на река Марица при Пловдив е над жълтия праг (предупреждение), като по прогноза се очаква на 31 март да спадне под него и да продължи да се понижава.

Нивото на река Марица при Първомай е над жълтия праг (предупреждение), като по прогноза се очаква в късните часове на 30 март да спадне под него.

Нивото на река Сазлийка при Гълъбово е непосредствено над жълтия праг (предупреждение), като по прогноза се очаква до 3 април да се колебае около него.

Нивото на река Марица при Харманли е над жълтия праг за предупреждение, като се прогнозира да се задържи и на 31 март да падне под него.

Нивото на река Марица при Свиленград е над жълтия праг за предупреждение, като се очаква да продължи да се повишава и да достигне пика си (30 март), след което да започне да се понижава, а на 1 април да падне под него.

Проверяват почистването на речните корита

Екоинспектори ще проверяват как кметовете изпълняват задължението си за почистване на речните корита и дерета. Ще бъдат налагани и глоб...

Река Арда:

Според системата за предупреждение за басейна на река Арда при НИМХ - нивото на реките във водосбора й ще бъде под нивата за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: Очакват се отново известни краткотрайни повишения във водосборите на реките Места и Струма, в резултат снеготопене, регистрирани и прогнозирани валежи от дъжд, оттичането на реките и високата почвена влага.

Повишено внимание за водосборите на реките Тунджа, Марица и Арда.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com