МОСВ: Очакват се краткотрайни повишения на речните нива

4994
МОСВ: Очакват се краткотрайни повишения на речните нива
Снимка: Actualno.com

Очакват се краткотрайни повишения на речните нива, съобщават от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) е обявен жълт код за вятър в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Силистра, Добрич и Варна. Ще духа силно от запад-северозапад – със скорост 15-20 м/с. Времето може да бъде потенциално опасно. Прогнозираните явленията не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.Днес около и след обяд на много места ще превали. Количества от 1-3 л/кв.м в западната и централната част на Дунавската равнина и Горнотракийската низина до 10-15 л/кв.м в планините, планинските и източните райони. През нощта срещу неделя ще продължи да превалява. В неделя до обяд все още на много места ще има валежи. Очаквани сумарни количества – между 5 и 15 л/кв.м., на отделни места -малко повече. В понеделник вероятността за валежи е малка. През изминалото денонощие речните нива в цялата страна са се изменяли незначително или са се задържали. Водните количества на почти всички

наблюдавани реки в страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

Дунавски басейн: Незначителни повишения на речните нива са регистрирани в почти всички поречия: Искър с до + 1 см, Вит с до + 6 см, Осъм с до + 12 см. Отчетените понижения във водосборите на наблюдаваните реки са с до - 22 см.

Черноморски басейн: Нивата на реките Врана при с. Надарево и Камчия при с. Гроздьово са се повишили съответно с + 5 см и с + 28 см. При останалите измервателни пунктове в басейна са регистрирани

понижения с до - 8 см.

Източнобеломорския басейн: Отчетени са незначителни повишения на речните нива в поречията Тунджа с до + 1 см и Марица с до + 5 см. Пониженията на нивата в басейна са се до - 15 см.

Западнобеломорски басейн: Oтчетени са колебания на речните нива от - 6 см до + 18 см. Повишенията са в резултат на снеготопене.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка,

тенденцията за понижение и задържане на речните нива днес ще се запази. В неделя и понеделник, в резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд, се очакват краткотрайни повишения на речните нива на места:

Дунавски басейн: Kраткотрайни повишения са възможни в горните и средни течения на реките Лом, Огоста, Осъм, Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом, Добруджанските реки.

МОСВ: Понижаването на речните нива ще продължи

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ- БАН) днес ще има превалявания от дъжд , на места в Южна...

Черноморски басейн: Очакват се краткотрайни повишения в горните и

средни течения на реките Камчия, Двойница, Айтоска, Русокастренска,

Средецка, Факийска, Ропотамо, Велека, Резовска.

Източнобеломорски басейн:

р. Тунджа – възможни са по-съществени, краткотрайни повишения на нивата в долното течение на реката.

МОСВ: Речните нива в цялата страна ще се повишават

Речните нива в цялата страна ще се повишаватТова съобщиха от Министерство на околната среда и водите.По данни и прогнози на Националния...

р. Марица – възможни са краткотрайни повишения във водосбора на реката след Пловдив.

р. Арда – възможни са незначителни, краткотрайни повишения на речните нива в средното течение на реката.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ – БАН прогнозира:

Река Марица:

Водните нива в басейна на Марица ще са под праговете за предупреждение.

Опасно време в цялата страна утре

За всички области на страната са обявени кодове за опасно метеорологично време за утре. Това показва справка на сайта на Националния ин...

Река Тунджа:

Нивото на Тунджа при Ямбол продължава плавно да се понижава, като по прогноза през следващите дни по прогноза ще се задържи над жълтия праг (предупреждение). При Елхово е над оранжевия праг (риск за тревога), като по прогноза се очаква в късните часове на 19 април да спадне и да се задържи непосредствено под него.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: в басейна на реката водните нива ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: Поради снеготопенето и прогнозираните валежи от дъжд, се очакват краткотрайни повишения в поречията на реките Места и Струма. Необходимо е внимание за водосбора на река Тунджа.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com