МОН сезира МВР за разследване на търговията с отговори за матурите

9078
МОН сезира МВР за разследване на търговията с отговори за матурите
Снимка: БГНЕС

Във връзка с огласени в публичното пространство сведения за търгуване с отговори за държавния зрелостен изпит по български език и литература Министерството на образованието и науката сезира ръководството на МВР за изнесени в медиите сигнали и изразява увереност, че специализираните държавни органи ще извършат задълбочени проверки, за чийто резултат обществото ще бъде информирано, съобщава пресцентърът на министерството.

Екипът на МОН положи максимални усилия за надеждността на изпитния материал. От банката с тестови задачи за ДЗИ по български език и литература теоретично възможните комбинации на задачи са над 11 милиона. Изпитният вариант се генерира пред медиите от произволно избран журналист в сградата на МОН. Окончателният вариант се съставя и публикува на защитен сайт, като училищата получават паролата за достъп до материалите в 8 часа.

Утре е матурата по математика

На 22 май 2015 г., в 7.00 ч., в сградата на Министерството на образованието и науката, ще бъде изтеглен изпитният вариант за втория ...

В случай на установяване на изтичане на информация от страна на служители от МОН и образователната система, ръководството на Министерството ще предприеме предвидените в законите на Р България административни и дисциплинарни мерки.

По повод разпространяваните в социални мрежи услужливи „информации" за конкретен автор от 15 възможни, включени в учебно-изпитната програма, МОН заявява, че това са спекулации, на които е наивно да се вярва.

Въз основа на репортажи от медиите с конкретни факти за търговия с отговори от изпитни тестове, Министерството на образованието и науката създаде работна група, която да анализира всяка получена информации и да предложи ефективно решение за повишаване на сигурността при провеждането на бъдещите изпитни кампании.

Ръководството на МОН смята, че равнопоставеността на учениците при участие в националните външни оценявания и държавните зрелостни изпити е морален въпрос, който е от значим обществен интерес за цялостното развитие на страната ни.

Във врачанско анулираха работата на зрелостник заради телефон

Анулираха работата на зрелостник от врачанско заради установен в него телефон след началото на изпита по български и литература, съобща...

Администрацията на МОН се обръща към всички заинтересовани страни с увереност, че ще се създаде атмосфера на нетърпимост към нерегламентирани действия в изпитните кампании и очакване на аргументирани сигнали за нарушения и продуктивни предложения за повишаване на сигурността при изпитите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com