МО: В България се води хибридна война заради Украйна

17078
МО: В България се води хибридна война заради Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Министерството на отбраната (МО) е притеснено от опитите за манипулиране на общественото мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании и медийна манипулация в контекста на войната в Украйна. В България се води хибридна война, констатира то в доклада за състоянието на въоръжените сили за 2014 г.

"Незаконното анексиране на Крим от Русия и систематичните дестабилизиращи действия на Москва в източните части на Украйна, включително проникването на хиляди руски военнослужещи на украинска територия, оказваната подкрепа за сепаратистите в Донбас и провеждането на информационни кампании и кибератаки са нагледен пример за същността и проявленията на тази нова форма на водене на война", се казва в доклада. В него се предупреждава, че "за постигане на политически цели могат да се използват икономически и търговски инструменти".

"Кризата в Украйна е пример за нарастващата уязвимост на държавите, когато инструментите на "хибридната война" се използват ефективно за постигане на политически цели. Безпокойство предизвикват опитите за манипулиране на общественото мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за дезинформация, опити на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др.", пише още в доклада, съобщава в. "Сега" в утрешния си брой.

Това е вторият официален документ на МО през последните месеци, в който се обвързва кризата в Украйна с водената у нас пропаганда. Първият - "Визия 2020", беше изготвен от служебния министър Велизар Шаламанов през лятото и предизвика скандал в правителството, тъй като София директно обвини Москва в информационна война. По-късно терминът отпадна, но в употреба бе вкарана "хибридната война".

Новият доклад на военните беше приет вчера от правителството, след като беше разгледан на закрито заседание. Освен хибридната война в него се посочва, че се запазва заплахата от тероризъм, особено след влизането на бежанци в България. За първи път се говори и за заплаха от екстремистки действия от групировки, изповядващи крайнолеви и крайнодесни идеологии. "Потенциален риск от ново терористично нападение на наша територия продължи да съществува след включването на военното крило на "Хизбула" в списъка с терористични организации на ЕС", се казва в документа.

Документът на военните е изключително критичен за парите, които са отделени за отбраната, както и за състоянието на армията. Винаги досега тези доклади са били "захаросани", а истината - скрита зад кухи изрази. В документа за 2014 г. няколко пъти се посочва, че макар и процентно парите за войската да са равни с тези на Португалия, Румъния и Хърватска, реалното изражение е доста по-малко поради ниския БВП. Така България е на едно от последните места по финансиране на армията. За миналата година делът на военния бюджет е бил 1.35% от БВП, което e далеч под исканите от НАТО 2%.

Сметките показват, че на глава от населението се отделят по 60 евро годишно за отбрана, което ни нарежда на предпоследно място. След нас е само Албания. През 2014 г. България е отделила 500 млн. евро за отбрана, а за същото време Гърция е отделила около 5 млрд. евро. Ситуацията става още по-тежка, тъй като в тригодишната бюджетна прогноза е записано, че през 2016 г. ще бъдат отделени 1.19% за отбрана, през 2017 - 1.16%, а през 2017 г. - 1.12% от БВП. Това според анализа води до ерозия на отбранителните способности и невъзможност да се изпълняват ангажиментите към НАТО.

Като пример за липсата на пари се посочват проблемите в пехотата и авиацията. Те не могат да купят акумулатори, гуми и резервни части. Трудности има и при покупката на екипировка за войниците. Въпреки че няколко министри се хвалят, че са сертифицирани пет бойни групи по стандартите на НАТО, в документа се признава, че те използват една и съща бронирана техника. Разчита се, че няма да се наложи те да бъдат използвани по едно и също време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com