Кървави пари се завъртат на гърба на спецчастите ни

31224
Кървави пари се завъртат на гърба на спецчастите ни

Министерството на отбраната е похарчило на два пъти пари за екипировка на парашутните ни десантчици, като вторият път го е направило умишлено, при това за парашути, които не са искани от спецчастите ни. В това се увери Actualno.com, след като получи уличаващи документи за цялата „операция”.

За какво става въпрос – за т.нар. парашутен скандал, при който Министерството на отбраната (МО) не приема първоначално доставка на парашути за 68-ма бригада след обявена обществена поръчка. Впоследствие МО обаче не приема една част от парашутите – за другата проблем няма. Скандалното е, че първото в България парашутно-десантно поделение е получило над два пъти повече като бройка парашути по американска програма – за над 6 млн. долара. Но се плащат още 185 хил. лева – засега, за още парашути - по друг договор.

День трагедии за парашутните ни десантчици

Три дни след Деня на Европа или День Победы имаме ново доказателство, че прокуратурата ни – уж пазителка на справедливостта, убив...

Скандалът

Обществената поръчка, по която се прави втората доставка, е спечелена от българо-германския консорциум „Параплекс-Брюгеман”. Обединението трябва да достави 26 броя десантна парашутна система с кръгъл купол модел 35Т-ST и 6 броя парашути тип "Летящо крило" модел PGS9-32ML през първата година от договора. А общо, за целия срок на договора – 5 години, „Параплекс – Брюгеман” трябва да достави 150 броя парашути с кръгъл купол 35Т-ST и 26 броя парашути тип „Летящо крило” – за 3 млн. лева.

Оказва се, че рамковото споразумение с „Параплекс-Брюгеман” е подписано на 27 юни, 2014 година. А договорът за доставка на 400 парашута за спецчастите ни по американската програма FMF (Foreign Military Financing) на стойност над 6 млн. долара е подписан от страна на САЩ още на 29 май, същата година. Контрактът с американците обаче е подписан и заверен от българска страна на 1 юли, 2014 година – един работен ден след подписаното рамково споразумение по обществената поръчка с българо-германския консорциум. Изводът е, че Министерството на отбраната добре е знаело, че харчи два пъти пари за едно и също нещо.

Интересен факт е, че на 5-ти юни същата година (бел. ред. – 2014 година) Лютви Местан каза: ДПС предпочита избори до края на тази година. С други думи, вече беше ясно, че правителството на Пламен Орешарски, от което беше част и военния министър Ангел Найденов, си отива.

Подписалите

Висш военен обвинен в корупция заради далавера с парашути

Военноокръжна прокуратура-София привлече под отговорност подполковник Владимир Мильовски – експерт в командване на сухопътните во...

От страна на МО подпис под рамковото споразумение с „Параплекс – Брюгеман” полага директорът на Дирекция „Инвестиции в отбраната” по това време Венцислав Любенов Цанов. Той е упълномощен да го стори със заповед на Министъра на отбраната. Тогава на поста беше Ангел Найденов. Найденов полага лично подпис и под споразумението с американците – по програма FMF. Тази програма е създадена в помощ на „надеждни страни-партньори” на САЩ за закупуване на американски военни продукти, оборудване и услуги. Финансирането се извършва или чрез грант, или на база директен заем.

Кървави пари

Защо кървави? Защото доставените от „Параплекс-Брюгеман” парашути не са искани от специалните ни части с тези спецификации, с които ги предлага фирмата. По отношение на парашутите с кръгъл купол спецчастите ни искат диаметър на купола в диапазон 9-10 метра, а доставените от „Параплекс-Брюгеман” са с 10,4 метра диаметър. Вървите на парашутите са дълги 7,75 метра, след като изискването в обществената поръчка е за 6-7 метра. Освен това няма хоризонтални усилващи ленти на основния парашут.

Всичко това е установено от специалисти от Българската армия, като се иска отстраняване на пропуските, но „Параплекс-Брюгеман” подава сигнал до МО, в който обяснява, че армейските експерти нямат необходимия опит и информация за know-how в областта на парашутите. Обвинен е и командирът на бригадата „Специални сили” в Пловдив, че не приема парашутите на германо-българското обединение, защото иска предлаганите от „Ломини” ООД парашути, които са по стандарт на Airborne Systems. Всъщност американската компания е в топ 3 в света по отношение на производството на такъв тип парашутни системи и е доставчик за съответните американски специални части. Сигналът е проверен от комисия от Инспектората на МО и тя потвърждава становището, че спецификациите на парашутите не отговарят на исканите от специалните ни части.

Възниква веднага въпросът – кой ще носи отговорност, ако тези парашути с кръгъл купол модел 35Т-ST се използват в учение или при истинска операция и заради неподходящите спецификации загинат български военни? Дали ще са тези, подписали договора за обществената поръчка или по стара българска традиция – някой някога там някъде ще бъде обвиняван от прокуратурата?

Засега няма да се търси неустойка по скандала с парашутите за спецчастите

Повече от витиевати – такива са отговорите на четири въпроса по Закона за достъп до обществена информация, поставени от Actualno....

В очакване на справедливост

На 8 май, Военноокръжна прокуратура привлече под отговорност подполковник Владимир Мильовски заради злоупотреба със служебно положение с цел да набави имотна облага за търговско дружество при провеждането на обществената поръчка за парашутите. Мильовски е обвинен в „игра под масата” в полза на „Ломини” ООД, която също участва, но не печели поръчката. Тепърва предстои да видим докъде ще стигне това дело.

За финал – според източници на Actualno.com съвсем скоро, в Балчик, „Параплекс-Брюгеман” ще демонстрира парашутите „Летящо крило” – тези, за които вече са платени 185 хил. лева съгласно информация на Actualno.com. Демонстрацията включва и обучение – такива са условията по рамковото споразумение от обществената поръчка. А парашутите са приети, защото МО се съгласява да бъдат оборудвани с допълнителни раменни подложки. Но информацията на Actualno.com е, че при доставката на 6-те парашута „Летящо крило” всъщност има некоректно отношение – основната част от документацията по договора се отнася за модел PGS9, а не PGS9-32ML, който е доставен и е трябвало да бъде съпроводен със съотетните сертификати и протоколи за изпитания. Липсва и сертификат за съвместимост на парашута със специалната кислородна маска – PHAOS/OXCON. Изискването е парашутът да бъде в съотвествие с тази маска, която е за височинно спускане и се използва от армията ни.

Източници на Actualno.com са категорични – и двата вида парашути на „Параплекс-Брюгеман” не са опасни, ако се използват съгласно изискванията на производителя. Проблемът е, че изискванията на спецчастите не съвпадат с тези на производителя. Проблем, който в операция на десантчиците ни е повече от жизненоважен.

Снимка: Архив

Парашутният скандал - обществена поръчка тип "Батко и братко"?!

Скандалът с доставката на парашути за специалните ни части – всъщност 68-ма бригада, която е първото парашутно-десантно поделение...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com