Къде се нарежда българският паспорт по влияние в света?

9954
Къде се нарежда българският паспорт по влияние в света?
Снимка: Thinkstock Images

България е на 33-та позиция в класацията на сайта за пътувания Goeuro.com за най-влиятелни паспорти.

Всеки запален пътешественик знае, че паспортът е ключът към приключенията. За него важи в пълна сила максимата „не напускай дома си без него“. В зависимост от националността, която представлява, той може да окаже голямо влияние върху плановете за пътуване в чужбина.

Бизнесът с паспорти за Европа

Схемата е нова: в Чехия се върти търговия със задгранични паспорти, продавани на бежанци от Сирия или Ирак като входен билет за Европа...

За да се определи влиянието на паспорта при пътуване, сайтът Goeuro.com е поел задачата да анализира паспорти от 50 страни по целия свят, за да открие в коя държава са най-полезни.

Експертите са направили анкета, за да се определят факторите, които оказват влияние върху "силата" на един паспорт. Способността на  гражданите да получат документа в удобен за тях срок е ключов момент в методологията на класацията. Цената, срокът на валидност, както и времето, за което се получава паспорта също са от значимите фактори влияещи на подредбата.

България се намира в средата на класацията, като заема по-предни позиции от Русия, Хърватия и Бразилия. Според таблицата личният документ на българите дава достъп до свободно посещаване на 149 страни само срещу сумата от 24 долара. Това е и един от най-евтините документи в цялата класация.  Единствено в Ирак сумата е по-малка – 20 долара, но страните, които може да посетиш с този паспорт са 30. Времето за получаване на документа в България е 19 часа.

Най-влиятелният паспорт според класацията е в Швеция. С него може да обиколиш 174 страни срещу сумата от 43 долара и да чакаш само един час за него. В дъното на таблицата е Афганистан – с възможността за пътешествие в 28 страни за 104 долара и 183 часа чакане за документа. 

Канада може да се похвали с най-страхотните паспорти

Новият паспорт, който започна да се издава в средата на 2013 г. в Канада, спокойно може да кандидатства за наградата „Най-страхот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com