Кунева: Срам е, че българи са били замесени в трафика на бежанци

3574
Кунева: Срам е, че българи са били замесени в трафика на бежанци
Снимка: БГНЕС

Прави чест на българското общество, че никъде не чух реакции на омраза срещу бежанците. Трябва да изпитваме срам, че българи са замесени в трафика на бежанци.

Това каза Меглена Кунева, вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси, в предаването „Неделя 150” по БНР , по повод на случая с откритите мъртви 71 сирийски имигранта, в чийто трафик се счита, че са участвали българи.

ООН свиква специална среща за миграцията през септември

ООН ще проведе на 30 септември специална среща по наболелите проблеми, свързани с нелегалната имиграция. Това съобщи генералният секрет...

„Това е факт и на него няма как да му бъде обърнат гръб. Участвали са българи и това е срам за нас, но има и друго. Има българи, които се грижат за бежанците и мога да дам десетки българи. Аз се срещнах с лекари, които дават доброволен труд в лагерите след нощните си дежурства и въпреки натовареността си”, посочи Меглена Кунева.

По думите ѝ, много е важно да бъде осъзната пълната ситуация с бежанците и обществото и държавата да се противопоставят срещу тези, които се опитват да печелят от трагедията на човешки съдби.

На въпрос дали забавянето на движението по нашите граници говори за някакъв нов режим за проверка, който въвеждаме, тя отговори: „Проверка трябва да има. Ние с вас говорим за човешката страна на трагедията и необходимостта от съпричастност и солидарност. Ако в един момент се окаже, че през този поток от бежанци има и филтрирани хора, които влизат на територията на Европа с терористични цели, тогава обществото няма да прости едно недоглеждане. Властите трябва да бъдат безупречни по отношение на проверките за сигурност”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com