Кунева: През октомври трябва да сме приети в Шенген, не може да оставаме извън зоната на сигурност

6547
Кунева: През октомври трябва да сме приети в Шенген, не може да оставаме извън зоната на сигурност
Снимка: БГНЕС

Шенген е необходимост и то веднага – не след съдебната реформа, след Закона за съдебната власт, след ГПК, НПК или Наказателния кодекс. Още през септември трябва да се вземе решение, а през октомври да бъдем приети, защото изпълняваме всички технически критерии. Това каза пред БНР вицепремиерът по европейските политики и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева

Частичното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство, в рамките на т.нар. "сини граници" – по въздух и вода, не е правено досега в ЕС, обясни още веднъж Кунева. По думите й това е изход от ситуацията, в която от години са блокирани двете страни. "Направих всичко възможно и мисля, че успях да разкъсам връзката между т. нар. Механизъм по наблюдение и оценка, и приемането ни в Шенген", каза Кунева, цитирана от БГНЕС. 

Кунева не вярва, че ЕС няма да се разшири в следващите 4 години

Не вярвам, че в следващите 4 години няма да има разширение на ЕС. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева по време на Международна конфе...

Шенген ще бъде променян заради заплахата от тероризъм и България не може да остава извън този процес. Това трябва да се случи на Съвет правосъдие и вътрешен ред през септември и да бъде окончателно потвърдено на Европейски съвет в края на октомври. 

"Няколко европейски страни, които се противопоставяха на приемането на България и Румъния в Шенген, казваха, че не е възможно да се подобри доверието в страните, докато действа Механизма за наблюдение на правосъдието и вътрешния ред. Това не е така. В договора, който сме подписали, пише, че когато страната влезе в ЕС, през 2007 г. започва да прилага Шенгенското законодателство. Когато всички технически условия са изпълнени, тогава влизаме в Шенгенското пространство. За нас и Румъния това беше през 2011 г.", припомни вицепремиерът Кунева. Тя напомни, че от осем страни, в момента само една не е казала "да" на членството ни в Шенген. 

Въпросите за общата сигурност са много важни. След солидарността на България по санкциите срещу Русия, по Третия енергиен пакет и миграционните политики, на които трябва да се гледа като на тестове дали можем да вървим в една посока, не може да се оставя България извън зоната на сигурност, защото това е политическо затваряне на Европа, изтъкна Меглена Кунева. 

"Когато има заплаха от тероризъм и миграционен натиск, не може отделни държави членки да бъдат оставяни извън тази зона. Когато България няма достъп до пълната информация на Шенгенското пространство, отслабваме себе си и отслабваме Европа", подчерта Меглена Кунева. 

Кунева: Все още няма предложение на хартия от ДПС за промените в Конституцията

Носещата конструкция е разделянето на Висшия съдебен съвет. За радост няма съпротива срещу тази идея. Нека да тръгнем от това, по кое...

Относно съдебната реформа, Меглена Кунева предупреди, че обвързването й с приемането на страната в Шенген не трябва да отива по-далече от интереса на България и не е добре за нас. Тя припомни, че реформата в съдебната система е основната част от платформата на ДБГ и Реформаторския блок и заяви дълбокото си уважение към позицията на народния представител Димитър Делчев от ДБГ спрямо внесените нови предложение за промени в конституцията и високите очаквания, които той поставя за съдебната реформа, слагайки 180-ия подпис под нея.

"Тази негова позиция е израз на политическа принципност и това е запазена марка на ДБГ", каза още Кунева. Ние ще продължим да настояваме за замяната на тайното с явно гласуване във ВСС, както и въвеждането на индивидуалната конституционна жалба – отдаването на тази възможност на Висшия адвокатски съвет сега е революционно, но това е само първата крачка, заяви още Меглена Кунева. 

Попитана за това как са водени преговорите от последната седмица, Кунева каза, че е можело да се работи по тези компромиси по-рано, но вместо това се втвърдяваше тона до последната седмица, когато за много кратък срок се направиха много компромиси, като призова занапред по теми, изискващи консенсус, да се дава достатъчно време той да се постигне.

Попитана за квотите за бежанците, Кунева обобщи, че позицията на правителството е, че това разселване и пренасочване на бежанците се прави, за да не се натоварват отделни държави, като се вземат предвид възможностите на всяка от тях, БВП и други фактори.

Кунева: Съдебната реформа няма да приключи тази година

„Съдебната реформа няма да приключи тази година“, това заяви вицепремиерът Меглена Кунева в предаването „Лице в лице ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com