Кръвта на загиналите за освобождението свързва Русия и България завинаги

16678
Кръвта на загиналите за освобождението свързва Русия и България завинаги
Снимка: Facebook

Кръвта на загиналите във войната за освобождението свързва Русия и България завинаги. Това заяви Юрий Исаков - извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация у нас. "И ние възприемаме 3-и март като Ден на освобождението на България и всеки руснак си спомня за този ценен празник, заяви Исаков пред "Фокус". - Имам предвид и ролята на Руската императорска армия, и ролята на българските опълченци, които рамо до рамо воюваха със своите братя. В този смисъл общата ни кръв и жертвите правят тази дата толкова важна. Най-важно е нашето общо почитане на този празник, което се основава на кръвта, на жертвите. Русия загуби около 200 хиляди воини - това са и воини, които загинаха в боевете и такива, които починаха по-късно от раните си. Всички те са жертви на тази война. Това е нещото, което ни свързва".

Юрий Исаков е категоричен, че никакви политически конюнктурни колебания няма да попречат на отношенията между българи и руснаци. По думите му през годините е имало периоди на напрежение между двете държави и периоди, в които България и Русия са се намирали от двете страни на барикадата, но посочи, че никога между двата народа не е имало прояви на враждебност. "Нашите два народа никога не се воювали помежду си в истинския смисъл на думата, имам предвид народите ни. Между българи и руснаци винаги е имало особено емоционална връзка. В основата на тази дълбока връзка стоят – общата ни култура, история, религия и традиции и система от ценности, каза още Исаков. - Аз съм уверен, че никакви политически конюктурни колебания няма да попречат на отношения между нашите два народа".

Събуди ли се, българино? Празнуваш ли?

Добро утро, българино! Празнуваш ли? А може би не, може би още спиш? Забрави ли? Днес не е обикновен почивен ден, днес е националният...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com