Кристалина обеща да проследи всеки лев от 16-те милиарда за България от ЕС

20303
Кристалина обеща да проследи всеки лев от 16-те милиарда за България от ЕС
Снимка: БГНЕС

За следващите 7 години за България са предвидени 16 милиарда евро, като аз ще следя за всеки лев. Това каза Кристалина Георгиева заместник-председател на ЕК и еврокомисар с ресор "Бюджет" и "Човешки ресурси" в предаването "120 минути" в ефира на bTV. "Честито на България за вицепрезидентското място и добрия ресор. Това е голяма отговорност – 142 000 000 000 евро", посочи Георгиева.

Относно това дали големият бюджет, за който ще отговаря я плаши, Кристалина Георгиева коментира: "Знам, че е много важно, чувствам голяма отговорност. Не ме плаши, защото имам чудесен екип, с който ще работя от 1 ноември нататък. Освен това знам, че имам подкрепата на всички европейци, които искат тези пари да работят добре за тях – това и ще правя".

Калфин: Новият парламент трябва да започне работа по краткосрочните проблеми

Най-трудно ще бъде да се постигне някакво съгласие по важни за страната теми. Този парламент ще трябва да започне да работи по краткоср...

"България е най-големият нетен бенефициент за следващите 7 години. Ние относително получаваме най-много спрямо това, което внасяме в ЕС. Имаме 16 млрд. евро – моята работа ще е с правителството да сме сигурни, че тези пари се използват до последния лев. Както и това, че тези пари се използват така, че да създават повече динамика в нашата икономика, повече работни места, обясни тя. - Там, където България може да се конкурира за средства извън тези 16 млрд. евро се надявам да намерим възможности и да дам добри съвети, за да се конкурираме и да печелим колкото се може повече", допълни тя.

Относно това, че под шапката на Георгиева попада и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), на която България е стар познайник, тя посочи: "Работя за това в Европа да има повече растеж, повече работа, по-добро образование. Това значи и по-добър контрол върху използването на парите. Дали е в България, или някъде другаде ние трябва да сме отговорни към нашите данъкоплатци. Те финансират проектите, ще се радвам ако в рамките на моя мандат навсякъде, включително и в България вдигнем качеството на отговорността към използването на тези пари”, каза още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...