Константин Пенчев: Кадрите, а не софтуерът е основният проблем на ВСС

18006
Константин Пенчев: Кадрите, а не софтуерът е основният проблем на ВСС
Снимка: БГНЕС

Основният проблем на съдебната система не е дали Висшият съдебен съвет ще бъде разделен на две колегии, или какъв да е софтуерът за случайно разпределение на делата, а с какви кадри разполага съдебната система. Това заяви днес националният омбудсман и бивш председател на Върховния административен съд Константин Пенчев.

"По една или друга причина в годините твърдя, че на много ръководни места и от най-младшето до най-старшото ниво има гнили ябълки в тази система. Уви, тези гнили ябълки до голяма степен определят политиката и развитието на системата и не дават възможност на почтените, на работливите да дишат и работят така, както те искат". Това заяви още Пенчев, цитиран от БНР.

Христо Иванов разкритикува решение на ВСС за нов софтуер

Министърът на правосъдието Христо Иванов остро разкритикува вчерашното решение на Висшия съдебен съвет за откриването на обществена пор...

Националният омбудсман прогнозира, че проблемът се задълбочава и ще има все повече скандали. "Ще има непрестанни скандали, защото една система - нереформирана, тя не само че не се развива – тя се затлачва все повече и повече. Разберете, не направим ли тези решителни действия сега, всички тези млади магистрати, които надигнаха глава, които имат надеждата, че нещо ще се случи, които имат желание нещо да се случи, ще бъдат наказани жестоко от тези, които съществуват в момента на власт, от тези, които ги наказаха 2009 година, когато не се случиха реформите", добави той.

Константин Пенчев участва днес в обсъждане на тема: "Конституционно-правен дебат за състава и структурата на ВСС през призмата на актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа", информира БГНЕС.

Омбудсманът коментира: "Аз не знам дали това е работа на конституцията или не, не знам дали това изобщо е необходимо, или не – да се разделя ВСС на две или на три колегии. Но знам, че проблемите на ВСС какви са – ако гнилите ябълки ги разделим на два отбора, ще станат ли по-малко гнили? Ако има гнили ябълки, които решават делата по един съмнителен начин какво общо има софтуерът с това, попита омбудсманът.

Той подчерта, че първо е много важно да има консенсус. "Тоест, всички парламентарно представени партии да се съберат и да направят една временна комисия и да се разберат какво точно искат да стане с тази съдебна реформа. Тоест, да се постигне наистина едно всеобщо съгласие", каза омбудсманът.

ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова

Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова. Причина за мярката са откритите нарушения и проп...

Той припомни, че това е било постигано. Според него тези скандали, които непрестанно генерира съдебната система, ще ги генерира все повече и повече и те са обществени скандали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...