Компенсираме отлива на руски туристи, привличайки китайци

6594
Компенсираме отлива на руски туристи, привличайки китайци
Снимка: Getty Images/Guliver

Китайски туристи по социални програми ще компенсират отлива на руските. Целта е броят им да нарасне от 16 000 през миналата година на 216 000 за много кратък период. Предстои да бъде подписано споразумение и план за действие към него, за задълбочаване на сътрудничеството и увеличаване на туристопотока между България и Китай. За това са се разбрали мистърът на туризма Николина Ангелкова и председателят на Китайската национална туристическа администрация (CNTA) Дзиндзао Ли, който е на работно посещение у нас по нейна покана, съобщи Министерството на туризма.

Основна тема на разговора между двамата са били възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество в сектора и мерки за повишаване обмена на туристи.

Със стотина автомобили в Бургас протестираха срещу прогонването на руските туристи

По улиците на Бургас над стотина коли се включиха в автопоход срещу изгонването на руските туристи от България. В протеста участваха пр...

През миналата година България е била посетена от близо 16 хил. китайски граждани, което е над 30% ръст спрямо 2013 г. От тези визити близо 14 хиляди са били с цел туризъм, е посочено в съобщението на ведомството.

"Тази статистика показва постоянно растящия интерес на китайските туристи към България като атрактивна европейска дестинация. С общи усилия съм убедена, че за много кратък период от време можем да посрещаме по 216 хил. китайски туристи, а защо не и повече", каза министър Ангелкова.

Китайските туристи заемат все по-голям дял в общия туристически поток в Европа. Според прогнозите техният брой ще достигне 12 млн. души през 2019 г. Традиционно китайците пътешестват в периода май-октомври, като 90% от пътувания са индивидуални. Близо половината китайски туристи пътуват с членове на семействата си и това е неразделна част от живота на средната класа. Наблюдава се засилен интерес и на застаряващото население в Китай към пътуванията.

България работи за създаване на общи туристически продукти със страните от региона, които да предложат на китайските туристи. От страна на китайската делегация силен интерес е бил проявен както към комбинираните маршрути в региона: България – Турция – Гърция и България – Румъния – Сърбия, така и към страните-членки на ЕС, е посочено в съобщението.

Защо руснаците (и не само те) няма да дойдат в България

Заради санкциите срещу Русия броят на руските туристи щял силно да намалее, казва българският туризъм и иска компенсации от ЕК. Но ис...

В ход е и създаването на българо-румънски туристически информационен център в Китай.

Работи се и по облекчаване на процедурите за издаване на визи, така и за увеличаване на консулските ни представителства в Китай, при засилен интерес.

Подготвя се и тур за журналисти и туроператори от Китай, които да посетят страната ни и да видят някои от най-големите ни забележителности, каза министър Ангелкова.

Дзиндзао Ли е посочил, че за да се увеличат туристите от Китай е важно и създаването на допълнителни удобства - информация на китайски език на туристическите обекти, лесни и удобни транспортните връзки, храна, съобразена с техния вкус и др.

Ангелкова очаква спад на туристите от Русия и Украйна

Със сигурност ни очаква много труден летен сезон през 2015 година, но не трябва да се чертаят апокалиптични картини, защото това също в...

Особен интерес китайската делегация е проявила към комбинираните туристически оферти, съчетаващи културни маршрути, СПА процедури и зимни спортове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com