Компенсациите за умрелите животни от ''син език'' все още не са изплатени

17786
Компенсациите за умрелите животни от ''син език'' все още не са изплатени
Снимка: БГНЕС

Компенсациите за умрелите животни от болестта ''син език'' все още не са изплатени на фермерите, каза Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна организация.

Той обясни, че такива компенсации Министерство на земеделието и храните ще изплаща само за ферми, където е доказано наличието на болестта, предаде Фокус.

Нови огнища на болестта "син език" са регистрирани в Търговищка област

Нови три огнища на болестта "син език" са регистрирани в последните няколко дни в петте общини на Търговищка област. Броят им достигна...

''Искаме да има и втори период за подаване на заявления за компенсации до края на годината, тъй като колекуидите все още съществуват и заразяват средата, в Северна България сега има наличие на заразени стада и те трябва да бъдат обезщетени, така както бяха в Южна България'', посочи Бисер Чилингиров.

Той е категоричен, че до дни трябва да бъде решен въпросът с доставката на ваксини срещу ''син език'', тъй като животновъдите искат най-късно до края на април 2015 г. стадата им да бъдат ваксинирани.

''Инкубационният период на болестта е 6 дни, резултатите от лабораторната проба излизат след 1 месец, за това ние искаме да има и втори период за подаване на заявления за изплащане на компенсации, тъй като сега времето е топло, заразата може да се разпространява и трябва да бъде справедливо за всички овцевъди в страната'', посочи Бисер Чилингиров. Той обясни, че нито един фермер не иска неговите животни да умират, за да се възползва от тези средства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com