Комините трябва да бъдат почистени преди зимата

19239
Комините трябва да бъдат почистени преди зимата
Снимка: бгнес

Коминочистачите са затрупани от работа. Сега е пикът на почистването на комините и подготовката им за новия отоплителен сезон.

Почистването на саждите става стъпка по стъпка. Най-често коминът се запушва по средата, където е по-тясно и се набира повече нагар. Изчистването му обаче е трудна задача, защото работата е невидима.

Ако четката не свърши работа, на ход идва топът, с който можем да изчистим по-тежки предмети, заклещени в комина. А практиката показва, че често такива има.

„Намирал съм шишета, бутилки, строителни отпадъци”, разказва коминочистачът Румян Тодоринчев.

Коминочистачът Христоско: Мислете за щастие, не мислете за грижи

Избрал да е лице на късмета, пловдивският коминочистач с подходящото име Христоско отправи своето пожелание: "По-малко да са пожарите, ...

Ако всичко натрупано вътре не бъде извадено, рисковете са големи. А добре почистеният комин може да спаси и живот, разказва Нова телевизия.

„Саждите, полепнали по комина при запалването си, което е лесно при непочистен комин, развиват много висока температура и води до запалване на конструкцията”, разказва Стефан Стефанов – началник на сектор „Превантивна дейност”.

През отоплителния сезон стават повече от половината пожари през годината, a жетрвите в огъня тогава са най-много. Инцидентите обаче стават най-вече заради човешка небрежност.

„Поставянето на горими предмети близо до отоплителните уреди, и когато ги оставим без наблюдение могат да се запалят и предизвикат пожар”, добавя Стефанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com