Кои са най-стресиращите професии у нас

12446
Кои са най-стресиращите професии у нас
Снимка: БГНЕС

Учителите и лекарите са най-стресиращите професии у нас, показва национално проучване на Главната инспекция по труда (ГИТ) за миналата година.

Оказва се, че шумът, който вдигат децата в клас, е основен източник на стрес за преподаватели. Заради напрежението от работата с пациентите и колегите лекарите пък губят съня си, показват още данните от проучването, цитирано от "Монитор". Заетите в сферата на образованието и здравеопазването оглавяват класациите за най-много заболявания вследствие на напрежението на работното място. Челната тройка на проблемите със здравето, провокирани от стресовата професия, допълват журналистите. "Има доказана връзка между напрежението в офиса и високото кръвно, язвата, диабета и проблемите с опорно-двигателната система", заяви главният асистент в катедрата по трудова медицина към Медицинския университет д-р София Евстатиева. Стресът е основна причина и за умората и тревожността на учителите и лекарите. Оказва се, че чиновниците също попадат в графата с най-тревожните професии.

Упражняващите занаят от години могат да получат диплома за него

Упражняващите професия от години могат да получат диплома за нея по проекта "Нова възможност за моето бъдеще", изпълняван от МОН и фина...

Според анализ на Европейската агенция по здраве и безопасност при работа половината българи се трудят в стресова среда. Над 50% от европейските служители също признават, че стресът е неизменна част от работата им. Българските работодатели, за разлика тези в Европа, рядко предприемат обаче мерки за намаляване на напрежението в службата. Под 10% от предприятията у нас прилагат антистрес техники. "В това отношение сме на предпоследно място в Европа, като след нас е само Испания", отчете специалистът по безопасни условия на труд Деяна Илиева.

За да се борят с напрежението, фирмите у нас организират спортни дни и конкурси за рисунки на децата. В Европа пък залагат на по-нетрадиционни мерки като "телефон на промените". Това е телефонна линия, която се прилага в случаите на големи промени в компанията. На "телефона на промените" могат да се обадят всички служители, които искат да потвърдят или отхвърлят дочут слух за фирмата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com