Кои катаджии ще могат да ни спират на пътя?

32837
Кои катаджии ще могат да ни спират на пътя?
Снимка: БГНЕС

Нови правила вече са в сила при проверките на шофьорите на пътя - само катаджиите, които се отличават от останалите служители на МВР по белите си фуражки или черните плетени шапки, когато е студено, могат да спират коли. Освен това вече всяка проверка се заснема с видеокамера, а местата, на които има разположени проверяващи, се обявяват предварително на електронната страница на МВР - mvr.bg. След два месеца ще се направи анализ на новия ред.

Мерките бяха обявени от вътрешния министър Веселин Вучков, след като на предишното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов му нареди всички проверки да се снимат, както и да опаше с камери "на всяко село трите ъгъла". Идеята беше да се потуши общественото недоволство, след като в интернет се появи клип на полицай, взимащ подкуп от шофьор в София, съобщи Сега.

ДАНС нахлу в ромския квартал на Пазарджик заради "Ислямска държава"

Засилено полицейско присъствие на служители на полицията и жандармерията има тази сутрин в пазарджишкия кв. „Изток”. Автопа...

Проверките на пътя вече ще се правят само от КАТ, като на Охранителна полиция, чиято основна задача е опазването на обществения ред, се отнема това правомощие. Нейните служители ще спират коли само при мащабни операции за издирване на престъпници, като ще могат да проверяват лични документи и тези на колата, товар, багаж, вещества и др. Всичко останало - предпазни колани, детски седалки, изправност на автомобилите, е задача на служителите на КАТ. "Те са ясно разграничими от останалите, имат светлоотразителни кантове с надпис "Пътна полиция", само те са с бели фуражки, при температури под 5 градуса имат право да носят черни плетени шапки със същия надпис", обясни Вучков.

 Специално определени от областните директори на МВР полицаи ще снимат проверките на КАТ с цифрови камери. Видеозаписите ще се пазят един месец, а самите проверки ще се извършват по т.нар. широкообхватен метод, при който едновременно се проверяват по няколко автомобила. Пътната полиция няма да спира дори за минаване на червен светофар или отнемане предимство на пешеходец. За тези нарушения в София и Варна ще се разчита на изграденото видеонаблюдение, а където няма камери, служителите ще изготвят докладна записка с номера на колата, а собственикът ще бъде призоваван в районното по местоживеене, за да му се състави акт. Друга мярка срещу корупцията е заповед на Вучков пътните проверки да се правят от минимум два екипа на КАТ, като идеята е, че така полицаите ще се следят един друг да не взимат подкупи.

Сред последиците от новите правила е, че сериозно ще намалее броят на служителите, които могат да спират автомобили. От МВР увериха, че това нямало да намали проверките, но не обясниха как ще го постигнат, след като имат само 28 камери. Идеята е първоначално една камера да се мести непрекъснато, за да покрива по-голям периметър. По-нататък министерството планира да купи 400 специални камери, които да се монтират в патрулките. Те ще струват между 3 и 5 хил. лв. за брой.

Пари ще се търсят в следващите три месеца от Гаранционния фонд, чийто бюджет се попълва от застрахователните компании, а 5% от парите отиват в МВР и се харчат по линия на пътната безопасност. Вучков уточни, че за тази година средствата са в размер на 1.3 млн. лв. и 60% от тях ще бъдат дадени за специалната техника. Сметките показват, че при цена на камера 3 хил. лв. ще са нужни 1.2 млн. лв., а при цена от 5 хил. лв. средствата стигат 2 млн. лв. Другият вариант за намиране на средства е Фондът за пътна безопасност, където отиват средствата от глоби, събрани заради нарушения, заснети с мобилни и стационарни камери. През 2014 г. там са събрани 6 млн. лв., но вече са разпределени, така че финансиране оттам може да дойде най-рано догодина.

Полицаи убиха 12-годишно дете в САЩ

Полицаи в американския град Кливланд застреляха 12-годишно чернокожо дете, размахващо пистолет-играчка на детска площадка, предаде AFP....

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com