Кметът на Мизия: Водата е дошла от преливащ язовир

20494
Кметът на Мизия: Водата е дошла от преливащ язовир
Снимка: БГНЕС

Няколко пъти, преди наводнението, сме канили хората да напуснат къщите си, но много от тях отказаха да го направят. Ние нямаме инструмент да ги принудим. Дори в момента има хора, които живеят на високите етажи.

Това заяви пред БНР кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски.

Осигурени храна, вода и светлина за евакуираните жители на града. Около 300 души са настанени в общински сгради. Останалите са потърсили близки роднини в съседни села.

Няма как да изясним в този ужас колко къщи са паднали - никой не е броил къщите. Те тепърва ще рухват, каза Крушовенски. Той уточни, че стремежът е бил да се спасят хората. Мнозина от тях ще останат без къщи. "Няма как да им осигурим жилища. Няма и как да живеят на палатки. Допускам да живеят във фургони, макар и временен вариант, но спасителен", посочи кметът.

Той уточни, че при спасителните акции са помагали и от полицията. "Имаше празник на града и дори имаше гости. Хората не искаха да напускат къщите си", разказа Крушовенски. Според него земеделец собсвеноръчно и разрушил дигата на реката, за да направи пробив и да помогне на оттичането на водата. Водата, която заля град Мизия категорично не може да бъде само от дъждове, заяви Виолин Крушовенски. Приливната вълна със сигурност е дошла от преливането на язовир. Вместо буфер, тези язовири станаха за нас бомба, каза кметът на Мизия.

Зелените: Не язовирите са причина за наводнението в Мизия, а дигите при земеделските земи

Можеше град Мизия да не изглежда по сегашния начин, но заради това трябваше да има различно управление на реките. Вчера един човек мно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com