Кирил Йорданов не се чувства виновен за самозапалването на Пламен

16377
Кирил Йорданов не се чувства виновен за самозапалването на Пламен
Снимка: БГНЕС

Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов обяви, че не се чувства пряко виновен за самозапалването и смъртта на Пламен Горанов по време на протестите през февруари 2013 г. Това каза самият той в интервю по бТВ. Кирил Йорданов управлява морската столица близо 14 години с подкрепата на няколко различни партии, последната от които беше ГЕРБ.

"Безспорно това е травма за мен за цял живот – това, което се случи с този млад човек. В степента, в която искрено съжалявам за нещо, е че нямах възможност, това се случи в 7.20 ч., ако беше застанал там 30 минути по-късно, аз щях да мина край него и резултатът щеше да е абсолютно друг", каза тогавашният градоначалник на Варна, цитиран от Стандарт нюз.

Кирил Йорданов: Пламен не искаше да се самозапали

"Схващам каузата на протестиращите за справедлива, това е правото на свободния човек да изрази мение. Аз подадох оставка сам и определя...

Йорданов каза, че щял да обясни на активиста „неоснователността на тази негова мотивация" да иска от него да се оттегли. Овен това, той припомни данните на прокуратурата, според които пожарът е предизвикан неволно в резултат на „форма на самонадеяност" и Горанов не е искал да отнеме живота си.

Йорданов категорично отказа да поеме вината за смъртта на младия мъж и заяви, че е станал жертва на политическите борби в морския град, а и като цяло в държавата. Той определи изживяното през последната година и половина като „взрив на забавен кадър".

По думите му много от излезлите по улиците на Варна хиляди хора са имали искрен мотив, но в механизма, довел до увеличаването на сметките за ток през зимата на 2013 г., имало външна намеса.

„Аз мисля, че това беше една кулминация в една сериозна партийна битка, една битка за власт", посочи Йорданов. Той подчерта, че виковете „Мафия" са били срещу електроразпределителното дружество в региона, но 200 души извън основния протест са викали под прозорците му. По думите му имало и хора, докарани от други населени места.

Избраха Кирил Йорданов за председател на Асоциацията на българите по света

Кирил Йорданов е избран за председател на Асоциацията на българите по света, съобщи Фокус. Това се случи по време на Втория Велик събор...

Бившият кмет подчерта, че от 1999 г. до края на 2009 г. Варна изкачвала нови стъпала в своето развитие: „Аз не твърдя, че съм бил успешен кмет, участвал съм и съм управлявал в един успешен период на Варна".

От 2010 г. обаче започнал срив, който съвпаднал с изострената междупартийна битка между ГЕРБ и БСП. Така в крайна сметка „беше създадена обстановка, на фона на която личната саморазправа настъпи убедително и окончателно", каза Кирил Йорданов.

„Никога не съм допускал да бъда повлиян икономически", категоричен бе Йорданов. Той отхвърли и твърденията, че е бил „кметът на ТИМ", като описа холдинга като „едно държавно творение", което има „много от признаците на държавата", но центърът му не е в морската столица.

„Погледнете какво ТИМ са получили и сторили по времето на моето управление", призова бившият кмет. Той даже намекна, че атаките срещу него са били изместване на фокуса и посочи, че посланието на Пламен Горанов е било първо срещу ТИМ.

Варна се събуди с транспарант срещу местни политици

Сградата на пощата във Варна осъмна с огромен транспарант. На него са отпечатани снимките на варненски политици. В центъра на билборда ...

Той разказа и за контактите си с други любопитни имена от годините на прехода. По думите му Илия Павлов, Емил Кюлев и Младен Михалев – Маджо са имали интерес към града, но „абсолютно нищо повече". Георги Илиев пък искал да финансира футболен клуб в града срещу договор за сметосъбиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com