Казанлък тегли заем заради блокираните си пари в КТБ

10069
Казанлък тегли заем заради блокираните си пари в КТБ
Снимка: Thinkstock/ Guliver

С 30 гласа "за" общинските съветници подкрепиха предложението Община Казанлък да поеме краткосрочен дълг, формиран от безлихвен заем от централния бюджет на България.

Максималният размер е равен на блокираните в Корпоративна търговска банка общински средства в размер на 5 845 223 лв., съобщиха от община Казанлък.

В мотивите за искане на този заем се казва, че след поставянето под специален надзор на КТБ от 20 юни 2014 г., Община Казанлък няма достъп по бюджетните и извънбюджетните си сметки и бяха предприети действия по откриването на нови сметки в Общинска банка АД. Гражданите на община Казанлък продължиха да получават всички публични услуги, предоставяни от Общината и нейните подразделения, без никакви сътресения. Своята дейност безпрепятствено продължиха да извършват и всички разпоредители с бюджетни средства – общински училища, детски градини, детски ясли, културни институти, социални заведения и др.

Паралелно с това Националното сдружение на общините в България е провело редица срещи с министъра на финансите за спешно намиране на временен механизъм, позволяващ на общините да извършват нормалната си дейност. НСОРБ разпространи писмо, в което акцентира върху банковата защита, която дава Законът за публичните финанси. Текстът гласи: "Банките обезпечават в пълен размер наличните парични средства по всички обслужвани от тях сметки и депозити в левове и валута на бюджетните организации, включително и акредитиви в полза на МФ". Съгласно този закон, министърът на финансите може да отпуска безлихвени заеми за сметка на държавния бюджет.

Омбудсманът: БНБ шикалкави за КТБ

Твърде дълго продължи сагата с Корпоративна търговска банка (КТБ). Това мнение изрази националният омбудсман Константин Пенчев пред Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com