Каним Ватикана да кандидатстваме за ЮНЕСКО с евангелие

7497
Каним Ватикана да кандидатстваме за ЮНЕСКО с евангелие
Снимка: Getty Images/Guliver

Едно от най-красивите старобългарски евангелия - Асеманиевото, може скоро да стане част от наследството пазено от ЮНЕСКО. Това стана ясно след аудиенцията на премиера Бойко Борисов и водената от него делегация във Ватикана днес, предаде Стандарт нюз.

"Искаме Ватикана да ни позволи да участваме с Асеманиевото евангелие в ЮНЕСКО. Папа Франциск обеща да проучи въпроса", заяви премиерът. Той обаче уточни, че преди време е имало отказ за такава процедура. "И сега ми обясниха защо. Защото след това всички ще искат с Ватикана заедно да участват", обясни министър председателят. Той обаче изрази надежда догодина по това време да има ясен отговор дали това е възможно да се случи.

Долината на Тракийските царе ще бъде вписана в ЮНЕСКО

Изложбата в Лувъра обърна погледа на света към Казанлък. Това каза днес кметът на община Казанлък Галина Стоянова на пресконференция ...

Асеманиево изборно евангелие старобългарски ръкопис, написан на глаголица. Предполага се, че датира от втората половина на 10 или от 11 век. Евангелието е намерено в Йерусалим от ориенталиста Йосиф Симон Асемани. През 1736 година той го предава на Ватикана, в чиято библиотека то се пази сега под сигнатура Vat. Slav. 3. Наречено е „Асеманиево" в негова чест. Сред светците, чиято дата на поменуване е отбелязана, са Кирил, Методий и Климент Охридски. Ръкописът включва и многобройни бележки на кирилица.

Асеманиевото евангелие се отличава сред другите глаголически ръкописи с по-богатата си художествена украса. Основният ѝ елемент са преплетените ленти, образуващи кръгове и други геометрични мотиви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com