Калоян Топалов: Не се подавам на натиск, това е добрата новина за системата

6172
Калоян Топалов: Не се подавам на натиск, това е добрата новина за системата
Снимка: БГНЕС

Един от основите проблеми е  случайното разпределение на делата. Всички IT въпроси в съда са били предоставени на външни фирми с неограничен достъп до цялата информация, включително персоналните компютри на съдиите. Това обяви в ефира на bTV новоназначеният председател на Софийски градски съд (СГС) Калоян Топалов.

Той заяви още, че безспорно е имало рискове, но е трудно да се каже кой е позволил този достъп.

През 2016 г. ще стартира нов Закон за детското правосъдие

В началото на годината беше създадена работна група за изготвяне на Закон за детско правосъдие, който в по-голямата си част е готов. ...

Дори в момента може да има машини, които да са „отворени“, уточни още Топалов и поясни че първата му цел ще бъде осигуряването на безопасността на системата, а именно преинсталирането на целия софтуер, за да се осигури защита от външно влияние.

Като друга основна своя задача Калоян Топалов определи подбора на съдиите: "Системата за разпределение на дела, която очакваме с голямо нетърпение."

Гнилите ябълки в системата са изключително малко, но този процес, ако е имало такова влияние, е осъществяван именно върху тях. Повечето колеги са трудолюбиви и честни, категоричен бе Топалов и добави, че въпросът за гнилите е ябълки е въпрос на среда, те виреят когато има среда: "Средата е въпрос на един малко по-дълъг процес, последните години сме свидетели как съдебната система стана един удобен виновник за проблемите на властта, в който процес съдиите говорят само чрез актовете си и остана неактивна страна. Голямата част от предпоставките на гнилите ябълки е изрината."

Според Топалов доверието в съдебната система ще бъде върнато с "работа, работа и пак работа в правилната посока."

Борисов поиска Пеевски да излезе от играта: Дали това показва воля за промяна?

България не е толкова лоша страна, въпреки всички усилия да бъде представена като такава. Огромен проблем на нашето общество обаче е ли...

Планираните промени в Конституцията – това не е нещо, което следва да ни притеснява, това са въпроси на политически пазарлък, коментира още председателят на СГС. Топалов е на мнение, че те са необходими, има някои слаби моменти в предложенията, но е безспорно, че промени трябва да има и уточни, че "по-важни са хората които работят в системата, тяхната съвест."

По думите му провеждането на политика по отношение проверката за натовареността на отделните  съдии и една сериозна проверка по отношение на администрацията.

Не се подавам на натиск, това е добрата новина за системата, обяви още Топалов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com