Калфин предлага минимална пенсионна възраст в сектор "Сигурност" - 52 г. и 10 месеца

9701
Калфин предлага минимална пенсионна възраст в сектор "Сигурност" - 52 г. и 10 месеца
Снимка: БГНЕС

Предлага се минимална възраст за пенсия за сектор "Сигурност" да е 52 години и 10 месеца от 1 януари 2016 г. След това да расте с по два месеца годишно до достигане на 55 години. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, предаде БГНЕС.

След тази възраст при желание на работодателя служителите може да не напускат работа. Това не значи, че те стават работници 1-ва категория, защото имат различни осигуровки и права.

Синдикатите искат да се запази ранното пенсиониране при I и II категория

Индустриалните федерации от КНСБ и КТ "Подкрепа" са изпратили писмо до ръководствата на парламентарните групи в НС и до председателя ...

В сектор "Сигурност" влизат общо около 75 000 души, които работят в Министерство на отбраната, МВР, Пожарна безопасност и защита на населението, ДАНС и НРС. Към момента изискванията за пенсиониране на тези работници е да имат 27 години стаж, от които 18 години трябва да са стаж в системата. Освен това към момента на пенсиониране служителите трябва да са на работа в съответните системи. Социалният министър обяви, че предлага изискването служителите да са на работа в конкретната система към момента на пенсиониране да отпадне. "Ставало е дума, не един път, че една от идеите на промените в пенсионната система е да започнем да сближаваме условията и да няма различни изключения за пенсиониране в различни условия", каза Калфин.

Той подчерта, че служителите в сектор "Сигурност" са били едни от малкото, които не са имали минимална възраст за пенсия, а само максимална такава. Социалният министър предлага още да се раздели различният труд в системата така, че да се отчете високо рисков труд от труд, който е сравним с трета категория или друг вид труд. Предлага се още за особено рискова работа, като военни летци и парашутисти да могат да се пенсионират с 10 години по-рано, тоест на 45 години.

Калфин припомни, че към момента средната възраст на пенсиониране на работещите в тези служби е 52 години и 8 месеца за 2014 г. "Много се говори, че пенсионирането в сектор "Сигурност" намалява средната възраст за пенсиониране. Оборвам го. Те са малко, миналата година са се пенсионирали малко над 2000 души от целия сектор сигурност. Нормалното е под 2000 души годишно да се пенсионират. Процентът за разходи за нови пенсии за сектора е много малък. Те не тежат на пенсионната система", заяви вицепремиерът.

Ивайло Калфин предлага родените след 1960 година, които не се осигуряват в универсални пенсионни фондове и имат по-ниска пенсия от родените преди 1960 година, да имат възможност да пренесат сметката си в НОИ и да получават пълната пенсия от 28%, които им се губят. Сред предложенията влиза още да се създаде 7-ми фонд за финансиране на ранно пенсиониране на служители в сектор сигурност в рамките на Държавно обществено осигуряване, където към момента има 6 фонда.

Внасят законопроект, заимстван от Чехия - пенсиониране на 73 години след половин век

Възрастта за пенсиониране да бъде вдигната постепенно на 73 години по модела, по който това беше направено в Чехия. Това предлага група...

Ако парламентът приеме предложенията, отнасящи се до пенсионирането на служещите в сектор "Сигурност", се очаква те да влязат в сила от 1 януари 2016 г.

Ивайло Калфин защити предложенията си като декларира, че служителите на Министерство на отбраната и МВР са декларирали, че не искат да напускат рано системата, а искат да служат максимално дълго. "С тези предложения създаваме увереност за служителите в тази система да могат да останат по-дълго на работа спокойно", категоричен бе Калфин.

Той очаква в началото на май месец Министерски съвет да приеме окончателните варианти за промяна в пенсионната система и да ги предложи на парламента, който да ги приеме до лятната си ваканция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com