Калфин иска уеднаквяване на отпуска по майчинство за всички деца

4731
Калфин иска уеднаквяване на отпуска по майчинство за всички деца
Снимка: БГНЕС

Държавата трябва да насърчава раждането на повече деца от работещи и отговорни родители. За мен нормативната база, според която до трето дете продължителността на отпуска по майчинство е две години, а след трето - година и половина, няма никакъв смисъл. Ще работя в посока това да се промени.

Това коментира по време на среща с представители на Асоциация "Родители" министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, съобщиха от социалното ведомство.

"Отворен съм за всякакви конструктивни предложения, свързани с поощряване на работещите родители, стига да не влизат в противоречие с европейските директиви и световните конвенции, по които България е страна. Убеден съм, че работещата жена между 30 и 45, например, трябва да бъде насърчавана от държавата да ражда второ или повече деца, но със сигурност не чрез социални помощи. Не бива да си мислим, че помощите за деца са това, което ще мотивира една жена да си прекъсне работата", категоричен е още министърът.

Министър Калфин изрази разбиране и към избора на жената да остане вкъщи, за да гледа децата си. Той подчерта, обаче, че към момента отпускът за гледане на дете у нас е един от най-дългите в Европа. "Независимо от дължината на отпускът, той трябва да е еднакъв за всяко поредно дете, родено в едно семейство, а не само за първите три, както е досега", коментира още министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com