Калфин: Социалните плащания няма да се губят с еднодневните договори

5582
Калфин: Социалните плащания няма да се губят с еднодневните договори
Снимка: БГНЕС

Наредбата за работното време, почивките и отпуските е приета от социалните партньори. Това каза на брифинг вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) във връзка с постановления на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за работното време, почивките и отпуските и за промяна на Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане, предаде "Фокус".

"Като цяло наредбата бе подкрепена от участниците, имаше възражение по някои текстове - и редакционни, и по отношение на това дали трябва по-ясно да се изпише някое задължение", посочи още той.

Калфин: Реалният брой на безработните младежи е по-голям, защото не се регистрират на борсата

Вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин заяви, че младежката безработица в България е най-ниската от 6 години. ...

"Например в Наредбата няма задължение работодателят да информира предварително синдикалните организации тогава, когато има удължено работно време. Това е така, защото той предварително трябва да се консултира с тях, когато има намерение да го удължи. Отделно синдикалните организации имат право да изискват всякакви документи, включително и този. Законът е достатъчно ясно и няма смисъл да се преповтаря с наредбата", обясни Калфин.

"Втората тема, която обсъждахме, извън редакционните изменения, беше свързана с това при отпадане на графика на отпуски, но при запазване на две-годишната давност, изискването работодателят до края на януари да уведоми писмено всеки работник за това колко отпуск му остава и колко от него трябва да се използва", посочи той.

По думите му е имало възражение от страна на работодателите, че това е допълнително натоварване, но в същото време всеки работодател е длъжен, когато работник поиска справка от трудовото досие - каквато и да било, да я получи. Калфин посочи, че писменото уведомяване може да има различна форма и не е казано, че трябва да бъде само на хартиен носител.

"За да бъдат спокойни хората, че за краткосрочна работа няма да загубят социалните си помощи, предлагаме да не се отчита като доход и да не се спират социални помощи заради дневните трудови договори", каза Ивайло Калфин.

Полицаите обжалват наредбата за работното си време

Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) депозира жалба във ВАС срещу Наредба за реда за организацията и разпределянето на р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com