Калфин: Реалният брой на безработните младежи е по-голям, защото не се регистрират на борсата

4759
Калфин: Реалният брой на безработните младежи е по-голям, защото не се регистрират на борсата
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин заяви, че младежката безработица в България е най-ниската от 6 години.

Калфин обяви, че регистрираните в Бюрата по труда младежи са 47 000, докато пред миналата година по същото време са били с 15 000 повече. Според Калфин това се дължи както на оживление в икономиката, така и на мерките, насочени към борба с младежката безработица, предава БГНЕС.

Въпреки това реалният брой на безработните младежи вероятно е доста по-голям, тъй като те не желаят да се регистрират на борсата. "Те са демотивирани или това се дължи на ниско образование. Половината са с основно и по-ниско образование и много трудно се намира работа за тях. Било защото им се вижда малка работната заплата, всички програми започват почти с минимална работна заплата", коментира Калфин.

Социалният министър съобщи, че днес са били отворени предложенията за програмата за хранителна помощ за бедните, която за първи път ще се управлява от Агенцията за социално подпомагане за пръв път. Храните са разнообразени, като 43 фирми са кандидатствали за 30 позиции. Ще се акцентира и на българските храни. Раздаването на помощите, които ще се полагат на около 260 000 души, ползващи и помощи за отопление, ще започне през ноември.

"Ресурсите са ограничени, около 50 000 са молбите за лични асистенти в страната, около 13 800 са назначените асистенти. Сега намерихме възможност за известно разширяване на програмата, но така или иначе горе-долу в момента от три заявки една може да се изпълни", обясни министърът за проблема с личните асистенти. За последните пет години, откакто съществува програмата, броят на хората, които кандидатстват, е нараснал няколко пъти.

Той заяви, че през есента ще внесе и Закон за равните възможности, тъй като България е единствената държава в ЕС, която няма такъв закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com