Калфин: Ако продължаваме така, пенсионната система съвсем ще се изпразни

18850
Калфин: Ако продължаваме така, пенсионната система съвсем ще се изпразни

43% повече хора са се пенсионирали тази година поради замразяването на възрастта за пенсиониране. Същевременно 74% повече военни са успели да излязат в пенсия отново тази година.

Това коментира вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той предпрупреди, че ако продължаваме така, пенсионната система може да се изпразни съвсем и да останем само на субсидия от бюджета.

Калфин: Вдигането на възрастта и стажа за пенсиониране с два месеца е поносим вариант

Увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране с два месеца е поносим вариант и няма да затрудни никого. Не намирам нито един аргум...

Според вицепремиера всички искаме майките да получават повече пари, а пенсиите да са по-големи. Това обаче е трудно и трябва да се съобразяваме с бюджета.

Нека вместо популизъм действително да уточним всички параметри на пенсионната реформа, които не се отнасят само до частните пенсионни фондове, каза още Калфин. Той обвини опозицията, че днес внася предложения за нещо, което самата тя не е направила в ролята на управляваща партия в миналия парламент.

Ранното пенсиониране с 0.4% по-нисък праг месечно не представлява допълнителен дефицит в бюджета на НОИ. Това заяви народният представител от БСП Корнелия Нинова. Според нея това увеличение следваше от увеличението на максималният осигурителен доход на 3000 лева.

Предложението се прави с цел за предложеното от тях ранно пенсиониране. „Ако не ти стигат 2 години стаж или възраст да можеш да се пенсионираш по-рано с 0.4% по-ниска пенсия на месец и да я получаваш такава до края на живота си”, обясни Нинова.

Възрастта за пенсиониране остава замразена през 2015 г.

Възрастта за пенсиониране през следващата година остава замразена. За това се договориха КНСБ и КТ "Подкрепа" с правителството. На сре...

По думите й заради този допълнителен разход към хора, които не са на работа, защото са възрастни и не ги приемат на работа, но са и млади, за да се пенсионират, от БСП предлагат допълнителен приход във Фонд „Пенсии”. „Такива хора, които могат да се възползват от това право, са около 5- 6 000 души годишно. На това твърдение вицепремиерът Калфин отговори, че проблемът не е хората, които работят преди пенсия, а с онези, които не работят.

Междувременно депутатите обсъждат и гласуват на второ четене законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г.

Пред парламента група граждани протестират срещу предложената възможност за прехвърляне на пари от частните пенсионни фондове към НОИ. Хората скандират: "Кой поръча? Кой подписа? Кой?", информира БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...