Как Старият бряст на Сливен успя да пребори конкуренцията?

37900
Как Старият бряст на Сливен успя да пребори конкуренцията?
Снимка: wikimapia.bg

На провелата се вчера в Брюксел церемония по награждаване в четвъртото издание на конкурса "Европейско дърво на годината", Старият бряст бе обявен за първенец в надпреварата тази година с 77526 гласа. Второто място остана за унгарската дива круша от Гьодьольо с 36925 гласа, а на трето място се класира полското дърво - Дъбът на Вибицки в Бендомин с 16768 гласа.

Тази награда е истинско признание за българската природа и история и показва способността на общностите - местни и национални, да поддържат и съхраняват своите символи и корени. А Старият бряст е същинско "Дърво с корен"!
На церемонията, която се проведе вчера в Европейския парламент, победителите бяха приветствани и наградени от Павел Пок, член на Европейския парламент и съветник по въпросите на Южна Моравия, Ярослав Паролев и Мирослав Кундрата, директор на чешката фондация "Партньорство", организатор на конкурса. Българската награда прие кмета на гр.Сливен, г-н Кольо Милев, който благодари за огромната подкрепа, получена за сливенското дърво не само от родния град, но и от цялата страна, а и от чужбина. Като поздрав към организаторите и гостите от българска страна представяне направи ансамбълът за народни песни и танци - "Сливен", което завърши с българско хоро за всички, информира Фондация "ЕкоОбщност".

Старият бряст на Сливен е сред финалистите от конкурса "Европейско дърво на годината 2014"

Днес обявяват победителя от конкурса "Европейско дърво на годината 2014", съобщи Фокус. Официалните резултати ще бъдат представени в сг...

Гласуването се проведе през месец февруари на www.treeoftheyear.org и в него участваха победителите от националните конкурси на 10 европейски държави – България, Чехия, Франция, Унгария, Ирландия, Италия, Полша, Шотландия, Словения и Уелс. „Дърветата бяха подкрепени главно от своите местни общности, които ги приемат като неразделна част от тях самите. Бихме искали да благодарим на всички наши партньори и особено на хората, дали своите гласове, които ни помогнаха да споделим историите на дърветата”, казва Ладислав Мико, зам.генерален директор на DG SANCO и член на борда на чешката фондация „Партньорство”.

„Най-голямата полза от конкурса, споделя Павел Пок, е насочване на вниманието към заобикалящата ни природа чрез интересни европейски дървета и тяхното важно природно, социално и историческо наследство, което ние трябва да съхраняваме и ценим”.

За съжаление не всички състезаващи се дървета успяха да „преживеят” конкурса. Ураган, който премина през Великобритания и Ирландия през средата на Февруари, изкорени един от участниците – най-голямата сива топола в Ирландия. „Тъжното събитие помага да се подчертае идеята на конкурса: че трябва да ценим всички стари дървета докато те все още са тук”, казва Мирослав Кундрата.

Крайното класиране:

Винопроизводството в Сливен тръгва към пазара на Казахстан?

На провела се среща между посланика на Република Казахстан в България Темиртай Избастин и бизнесмени от Сливен бяха обсъдени възможност...


1-во място - Стария бряст (България) - 77526 гласа
2-ро място - Огромна дива круша в Гьодьольо (Унгария) - 36925 гласа
3-то място - Дъбът на Вибицки в Бендомин (Полша) - 16768 гласа
4-то място - Дъбът в Зехентеровата градина (Словакия) - 10169 гласа
5-то място - Дъб-защитник във Вишнова (Чехия) - 8211 гласа
6-то място - Закърнял дъб в Бегард (Франция) - 4989 гласа
7-то място - Дъбът на Нийл Гоу (Шотландия) - 1740 гласа
8-то място - Сивата топола в крепостта Бир (Ирландия) - 1517 гласа
9-то място - Дъбът пред Пролома на мъртвите (Уелс) - 1093 гласа
10-то място - Дърво на природната хармония (Италия) - 689 гласа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com