Кабинетът отпуска 1,8 млн. лв. за борбата със "син език"

11325
Кабинетът отпуска 1,8 млн. лв. за борбата със "син език"
Снимка: БГНЕС

Предстои на Министерски съвет да се гласуват 1,8 млн. лева за дейности, свързани с борбата със заболяването „син език”. Това каза пред журналисти зам.-министърът на земеделието и храните в служебния кабинет доц. Георги Костов, предаде Фокус.

Към днешна дата има само 7 области чисти от болестта „син език”, което означава, че от тези области могат да се търгува с живи животни.

Повече от 4000 животни починали от "син език"

Заради епидемията от "син език" вече са починали над 4000 животни. Това заяви председателят на Асоциацията на животновъдите Бойко Синап...

Костов съобщи, че към 1 септември броят на загиналите от болестта овце е близо 6500 и допълни, че ситуацията при козите и говедата не е толкова сериозна.

„Болестта все още върви нагоре. Добрата новина е, че при стадата, в които има болни животни, броят на животните, които умират в тези стада, вече намалява”, каза още Костов и поясни, че това означава, че значителна част от животните са преодолели болестта – някои от тях са били болни, но не са загинали.

Той заяви, че с болестта са заразени и диви животни, сред които най-засегнати са муфлоните.

Във връзка със заболяването Костов заяви, че се е сблъскал с паника още от втория ден, в който е поел поста на заместник- министър и обясни, че министерството се е опитало бързо да създаде платформа за диалог и пренасяне на информация към потърпевшите. Костов заяви, че основният въпрос, който остава неясен за него, е защо след като съобщенията за наличието на болестта „син език” в Гърция е качено в сайта на Международното бюро по епизоотии в Париж на 15 май, няма коментирани мерки за недопускане на болестта у нас.

Животните от софийския зоопарк вероятно умрели от пестициди в храната

Пестициди в храната са най-вероятната причина за смъртта на животните в столичния зоопарк. Това сочат резултатите от завършилата пред...

„У нас първият случай е констатиран на 30 юни – имаме един период от 45 дни, в който не си спомням да са изкоментирани някакви бързи мерките за недопускане. По същия начин стои въпросът и с по-нататъшните кореспонденции с органите в Брюксел”, каза още Костов.

В Румъния също е дошла болестта и то най-вероятно от нас. Предстои на Министерски съвет да се гласуват 1,8 млн. лева за дейности, свързани с борбата „син език”. Той допълни, че болестта вече е преминала в Румъния.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com