Кабинетът не иска да каже какви и колко оръжия пращаме на кюрдите

12790
Кабинетът не иска да каже какви и колко оръжия пращаме на кюрдите
Снимка: Getty Images / Guliver

Служебният кабинет отказа да разкрие какво оръжие ще изпрати в помощ на кюрдите в Северен Ирак. Решението за военните доставки беше обявено след призива през август на външните министри от Европейския съюз правителствата да помогнат във войната срещу групировката "Ислямска държава". От две седмици обаче списъкът с българската оръжейна помощ е засекретен, съобщава БНР.

България, чрез Министерството на отбраната, предоставя безвъзмездно на правителството на Ирак военна помощ. Това е узаконено чрез постановление на служебния кабинет "Близнашки" от 18-и септември. В различни интервюта на министри стана ясно, че пращаме леко стрелково оръжие и боеприпаси.

Египет ще закупи оръжие на стойност 3,5 млрд. долара от Русия

Русия и Египет са постигнали предварително споразумение по силата на което Кайро ще закупи руско оръжие на стойност 3,5 млрд. долара. И...

Въпреки писмената молба на "Хоризонт" да бъдат публикувани точните количества и модел на въоръжението, което държавата ни подарява спешно на кюрдските сили за сигурност, до момента Министерският съвет и Министерството на отбраната отказват да ги оповестят на обществото. Официално няма обяснение, но неофициално мотивите са, че въпросното приложение със списъка на оръжията е класифицирано като държавна тайна. Така българският данъкоплатец не може да узнае нито какво точно изпращаме на Ирак, нито колко ще ни струва, нито цената, която ще плати бюджетът за неговото транспортиране. За сравнение правителството на Германия публикува в интернет със снимки пълното описание на военната помощ на стойност 70 милиона евро, която Берлин изпраща за Северен Ирак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com