КПИ с пореден критичен доклад за българските затвори

18931
КПИ с пореден критичен доклад за българските затвори
Снимка: Getty Images/Guliver

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) към Съвета на Европа публикува пореден критичен доклад за състоянието на българските затвори, съобщиха от Министерство на правосъдието.

КПИ публикува днес доклад за резултатите от посещението си в България през март-април 2014 г. и отговора на българските власти. Посещението е дало възможност за преглед на изпълнението на препоръките, направени след предишни посещения на Комитета. Специално внимание се обръща на третирането на задържаните от полицията, на положението на непълнолетните в пенитенциарните заведения, както и условията на задържане и предоставянето на медицински грижи в затворите.

До една седмица Министерството на правосъдието ще публикува превода на 62-страничния доклад, който на места е издържан в доста остър тон, обещават от ведомството.

омитетът отбелязва, че по-голямата част от неговите дългогодишни препоръки, някои от които датират от времето на първото посещение в България през 1995 г., остават нереализирани. Като пример се сочат препоръките по отношение на малтретирането на задържаните както в полицейските арести, така и в затворите, насилието между затворниците, пренаселеността на затворите. Битовите условия на задържане в следствените арести и в затворите, медицинските услуги в местата за лишаване от свобода, недостатъчната численост на персонала, правилата на дисциплината, сегрегацията и контактът с външния свят.

Според КПИ държавата трябва да предприеме спешни и ефективни действия за отстраняване на всички тези проблеми на фона на ясното становище за повтаряща се тенденция за неспособност българските власти да се справят с отдавна констатирани проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com