КНСБ: МОСВ нарушава закона и заплашва с уволнение половината миньори в ТЕЦ "Бобов дол"

1725
КНСБ: МОСВ нарушава закона и заплашва с уволнение половината миньори в ТЕЦ "Бобов дол"

Министерство на околната среда и водите не спазва българските закони и заплашва с уволнение половината от миньорите в ТЕЦ „Бобов дол”. Това заяви Валентин Вълчев, председател на Федерацията на миньорите към КНСБ.

„ТЕЦ „Бобов дол” от 01.07.2014 година работи на свободния пазар, което означава, че те нямат почти никакви договорни отношения с НЕК. Имат сключени договори с контрагенти на свободния пазар за електроенергия и ТЕЦ-ът работи на два блока”, каза Вълчев, цитиран от Фокус.

Одобриха продажбата на ТЕЦ "Бобов дол"

Комисията за защита на конкуренцията одобри прехвърлянето на ТЕЦ "Бобов дол", 3 топлофикации и 2 мини, свързвани с бизнесмена Христо ...

Вълчев отбеляза, че преди няколко дни е получено писмо от МОСВ, с което се спира работата на единия от блоковете. „Същата МОСВ преди време е дала разрешение за работа на два блока. ТЕЦ „Бобов дол” има разрешително да работи по този начин до края на 2014 година, когато трябва да бъдат изпълнени изискванията от присъединителните договори относно двата блока да имат сероочистка. Сега има сероочистка в единия блок, а в другия е в процес на изпитание, тоест не трябва да работи за да прави проби. Когато спрат единия блок на ТЕЦ „Бобов дол” това означава, че половината от миньорите и енергетиците стават излишни. Хората протестират против това”, заяви Вълчев.

„Веднъж имат разрешение от МОСВ и втори път МОСВ не спазва българските закони и ги ограничава и спира. През това време те правят сероочистка и имат дадено разрешение да работят по този начин до края на 2014 година, когато и двата блока трябва да бъдат със сероочистващи инсталации и там почти всичко е изградено”, обясни Вълчев и допълни, че сега се прави точно обратното и когато се правят пробите, те са ограничени.

Вълчев запита защо са ограничени, след като те не продават на регулирания пазар и нямат отношения с никого. „Ограничават ги, след като имат договори със свободния пазар. От това идва напрежението, защото колегите миньори са несигурни какво ще стане в бъдеще, не са сигурни за работата си и затова протестират”, каза още Валентин Вълчев.

От ръководството на "Въгледобив Бобов дол" предупреждават, че намаленият добив от тяхна страна, като основен доставчик на енергийно гориво за ТЕЦ "Бобов дол", създава големи технологични проблеми в подземните рудници.

Ваучерите на работещите в мини и ТЕЦ "Бобов дол" вече няма да са ограничени

Миньорите от мини "Бобов дол" и енергетиците от ТЕЦ "Бобов дол" от следващия месец ще могат да осребвяват ваучерите си за храна по цяла...

Рудниците са с непрекъснат производствен процес и всяко спиране се оказва пагубно за състоянието на машини, съоръжения, минни изработки и добивни фронтове. Това представлява и пряка заплаха за живота и здравето на работещите в тях, съобщават от "Въгледобив Бобов дол".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com