КНСБ: Държавата да плати на "Автомагистрали – Черно море"

13081
КНСБ: Държавата да плати на "Автомагистрали – Черно море"
Снимка: БГНЕС

Ако държавата не изплати на "Автомагистрали – Черно море" АД дължимите суми в размер на 8 млн. лв. за изпълнението на участъка от автомагистрала "Хемус", Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще бъде принудена да замрази обекта.

Това ще донесе на държавата загуба в размер на около 10 млн. лв. допълнително, за да се реализират замразяването, а след това и повторният старт на обекта. Това стана ясно след проведената среща между директора на АПИ инж. Стефан Чайков и президента на КНСБ Пламен Димитров.

На срещата участваха също така ръководството на дружеството и председателя на синдикалната организация на КНСБ при "Автомагистрали – Черно море" АД Господин Янков и други, съобщиха от КНСБ.

"Агенция "Пътна инфраструктура" спря четири обекта, които трябваше да стартират тази година, за да преведе по сметката на "Автомагистрали – Черно море" поне 2,4 млн. лв.", подчерта инж. Стефан Чайков и добави, че за останалата част от дължимите суми е необходимо да се търсят целеви средства от държавния бюджет. Той информира синдикалистите и ръководството на дружеството, че на 18 юли 2014 г. министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е провела среща с министъра на финансите Петър Чобанов, на която не е намерено решение за изплащане на целеви средства за изпълнението на участъка от автомагистрала "Хемус".

"Буди недоумение фактът, че проект с такава значимост, каквото е строителството на една от най-големите автомагистрали в България, не е влязъл до този момент в програмата за капитално строителство на АПИ или на Министерство на регионалното развитие, а трябва след това да се търсят целеви средства", изрази възмущението си президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той добави, че в следващите дни ще търси срещи с Петър Чобанов, както и с министър-председателя на Република България Пламен Орешарски за спешно намиране на решение на казуса с "Автомагистрали – Черно море".

"От началото на годината не сме получили нито едно плащане за изпълнението на участъка от автомагистрала "Хемус". Започваме да влизаме от кредит в кредит – само лихвите по тези кредити ни струват 4 млн. лв. годишно", заяви на свой ред управителят на "Автомагистрали – Черно море" АД Димо Димов. "Ще бъдем принудени да освободим най-малко 350 души персонал, ако се замрази обектът. Това са хора от селата в област Шумен, те нямат друг поминък", каза още той.

"Ние ще продължим с протестите си пак от утре, докато не бъде решен проблемът", заяви председателят на СО при "Автомагистрали – Черно море" АД Господин Янков.

С преведените днес 2,4 млн. лв. от АПИ ще започне поне изплащането на дължимите трудови възнаграждения на работниците и служителите за м. май 2014 г. Въпреки това работещите в дружеството запазват стачната си готовност до пълното издължаване на заработените суми.

КСБ: Строителите да спрат работа до възстановяване на финансирането

Във връзка с огромните задължения на държавата и общините към строителните фирми, изпълняващи проекти по оперативните програми, по ре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com