X
X
 

КФН: Има източване на Пенсионен фонд "Доверие"

33227 33
photo of КФН: Има източване на Пенсионен фонд "Доверие"
  • Принтирай страницата
  • T T

Източване на Пенсионен фонд „Доверие” е имало. Това потвърди в официално писмо Комисията за финансов надзор (КФН).

В писмото на КФН се казва, че със заповед № 217 - ПОД от 28 -03- 2013 година, издадена от заместник-председателя на КФН, ръководещ управление "Осигурителен надзор", на ПОК "Доверие" АД е наложена принудителна административна мярка под формата на следното задължително предписание: "ПОК "Доверие" АД да не сключва, в срок от 6 месеца от получаване на настоящата Заповед, от името и за сметка на управляваните от компанията УПФ "Доверие", ППФ "доверие" и ДПФ "Доверие", нови договори за обратно репо с акции на "Каолин" АД, както и да не продължава срока на действие на сключените договори".

Съобщението реално дава потвърждение на разследване на БГНЕС, в което се посочва, че през последните три години Иво Прокопиев е използвал фонда за подпомагане на бизнеса си. Новинарската агенция твърди, че за този период Прокопиев е усвоил 100 млн. лева от парите, предвидени за втора пенсия на осигуряващите се във фонда.

Освен за „Каолин”, има предписания към ПОК „Доверие” и по отношение на друга компанияна Прокопиев - "Алфа Енерджи Холдинг" ЕАД. Ето ги тях:

Със Заповед № 331 – ПОД от 30.04.2013г., издадена от заместник-председателят на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор", на ПОК "Доверие" АД е наложена принудителна административна мярка под формата на следното задължително предписание:

ПОК "Доверие" АД в тримесечен срок от получаване на настоящата заповед да продаде притежаваните от УПФ "Доверие", ППФ "Доверие" и ДПФ "Доверие" обезпечени корпоративни облигации с ISIN код на емисията BG2100021091, с първоначален емитент "Алфа Енерджи Холдинг" ЕАД, заместено в дълг от "Алфа Енерджи" ЕАД, като положи изискуемата от закона грижа на добър търговец и защити в максимална степен интересите на осигурените лица".

Със заповед № 332 от 30.04.2013г., издадена от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор", на ПОД "Алианц България" АД е наложена принудителна административна мярка под формата на следното задължително предписание:

"ПОД "Алианц България" АД в тримесечен срок от получаване на настоящата заповед да продаде притежаваните от ЗУПФ "Алианц България" обезпечени корпоративни облигации ISIN код на емисията BG2100021091, с първоначален емитент "Алфа Енерджи Холдинг" ЕАД, заместено в дълг от "Алфа Енерджи" ЕАД, като положи изискуемата от закона грижа на добър търговец и защити в максимална степен интересите на осигурените лица.

Вчера, 5 август, "Ройтерс" публикува материал, в който посочи, че новият кандидат за "Доверие" - "Юнайтед Кепитал" (United Capital), която се кани да купи най-големия частен пенсионен фонд в България, не е регистрирана на борсата, няма сайт в Интернет, нито телефон. Компанията е офшорна. Заради липсата на прозрачност по продажбата цялото ръководство на фонда подаде оставка, а КФН тепърва изяснява нещата.

Редактор:
Рейтинг: 4.6 от 5 - actualno.com
 
Теми в развитие: Валежи | Южен поток | Правителство
Всички Мъж Жена
Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.
коментара
Скалите на Момчиловата крепост край Смолян са сцена на аудио-визуален спектакъл, пресъздаващ мита за Момчил, съобщиха от ръководството на община Смоля...
10 От Найо Тицин
Смея да кажа, че съм от поколението, което отдавна се е отказало да мисли как ще доживее пенсионна възраст у н...
Найо Тицин
Знаете ли, че

Оригиналното име на Лос Анжелис е Ел Пуебло де Нуестра Сеньора ла Реайна де Лос Анхелес де Порсинкула.

Последно в актуално

Затвори