X
 
 
 
 
X

КФН: Има източване на Пенсионен фонд "Доверие"

85167 33
photo of КФН: Има източване на Пенсионен фонд "Доверие"
  • Принтирай страницата
  • T T

Източване на Пенсионен фонд „Доверие” е имало. Това потвърди в официално писмо Комисията за финансов надзор (КФН).

В писмото на КФН се казва, че със заповед № 217 - ПОД от 28 -03- 2013 година, издадена от заместник-председателя на КФН, ръководещ управление "Осигурителен надзор", на ПОК "Доверие" АД е наложена принудителна административна мярка под формата на следното задължително предписание: "ПОК "Доверие" АД да не сключва, в срок от 6 месеца от получаване на настоящата Заповед, от името и за сметка на управляваните от компанията УПФ "Доверие", ППФ "доверие" и ДПФ "Доверие", нови договори за обратно репо с акции на "Каолин" АД, както и да не продължава срока на действие на сключените договори".

Съобщението реално дава потвърждение на разследване на БГНЕС, в което се посочва, че през последните три години Иво Прокопиев е използвал фонда за подпомагане на бизнеса си. Новинарската агенция твърди, че за този период Прокопиев е усвоил 100 млн. лева от парите, предвидени за втора пенсия на осигуряващите се във фонда.

Освен за „Каолин”, има предписания към ПОК „Доверие” и по отношение на друга компанияна Прокопиев - "Алфа Енерджи Холдинг" ЕАД. Ето ги тях:

Със Заповед № 331 – ПОД от 30.04.2013г., издадена от заместник-председателят на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор", на ПОК "Доверие" АД е наложена принудителна административна мярка под формата на следното задължително предписание:

ПОК "Доверие" АД в тримесечен срок от получаване на настоящата заповед да продаде притежаваните от УПФ "Доверие", ППФ "Доверие" и ДПФ "Доверие" обезпечени корпоративни облигации с ISIN код на емисията BG2100021091, с първоначален емитент "Алфа Енерджи Холдинг" ЕАД, заместено в дълг от "Алфа Енерджи" ЕАД, като положи изискуемата от закона грижа на добър търговец и защити в максимална степен интересите на осигурените лица".

Със заповед № 332 от 30.04.2013г., издадена от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор", на ПОД "Алианц България" АД е наложена принудителна административна мярка под формата на следното задължително предписание:

"ПОД "Алианц България" АД в тримесечен срок от получаване на настоящата заповед да продаде притежаваните от ЗУПФ "Алианц България" обезпечени корпоративни облигации ISIN код на емисията BG2100021091, с първоначален емитент "Алфа Енерджи Холдинг" ЕАД, заместено в дълг от "Алфа Енерджи" ЕАД, като положи изискуемата от закона грижа на добър търговец и защити в максимална степен интересите на осигурените лица.

Вчера, 5 август, "Ройтерс" публикува материал, в който посочи, че новият кандидат за "Доверие" - "Юнайтед Кепитал" (United Capital), която се кани да купи най-големия частен пенсионен фонд в България, не е регистрирана на борсата, няма сайт в Интернет, нито телефон. Компанията е офшорна. Заради липсата на прозрачност по продажбата цялото ръководство на фонда подаде оставка, а КФН тепърва изяснява нещата.

Редактор:
Рейтинг: 4.9 от 5 - actualno.com
Теми в развитие: Правителство | Валежи | Украйна
Всички Мъж Жена
Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.
коментара

Добрата новина Виж ощеПродължи

От 2 април столичното метро ще се движи до летище София. Влаковете ще бъдат пуснати в 13.00 часа и до полунощ пътниците по новата отсечка ще пътуват б...
63 От Теодор Спасов
Ако не сте го гледали, то почти няма шанс да не сте чули за знаменития репортаж по Нова телевизия, в който дец...
Теодор Спасов
Знаете ли, че

Най-рециклираният продукт в света е автомобила.

Последно в актуално

Затвори