Жълт код за гръмотевични бури и високи температури

6844
Жълт код за гръмотевични бури и високи температури
Снимка: Getty Images / Guliver

Жълт код е обявен за днес в 7 области на Западна България заради гръмотевични бури, съобщи БГНЕС.

Кодът е в сила за областите Кюстендилска, Пернишка, София град, София област, Видинска, Монтанска и Врачанска. В тези области късно след обяд и вечерта на отделни места ще има гръмотевични бури.

Жълт код е обявен и за 14 области в Централна, Северна и Южна България заради високи температури. Кодът е в сила за областите Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Старозагорска, Сливенска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Силистренска. В тези области времето ще бъде горещо с максимални температури до 35-38 градуса. За 7 области в Източна България е обявен зелен код.

През деня над по-голямата част от страната ще се задържи слънчево и горещо. Сутринта температурите ще бъдат около 20°.

След пладне в Северозападна България вятърът ще се ориентира от северозапад-запад, ще се усили и с него ще прониква по-хладен въздух. Над Западна България ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Подобни явления ще има през нощта и на места из централните части от страната. Дневните температури в северозападните райони ще се понижат с 3-5 градуса, докато в останалата част от страната максималните ще са все още твърде високи - между 33° и 38°.

Топло ще бъде времето и в планините. Дневната температура на 1200 м н. в. ще е около 26°, на 2000 м - около 20°. Ще преобладава слънчево време. Вятърът по билата ще е до умерен от северозапад, по-късно през деня над Западна Стара планина ще започне да се усилва, прониквайки по-хладен въздух. Ще се развият купесто-дъждовни облаци. На отделни места ще прегърми и краткотрайно ще превали, а през нощта и в Централна Стара планина, Рила, Пирин и Западните Родопи.

По Черноморието ще е слънчево и топло. Максималните температури по крайбрежието ще са около 26°-28°. Вятърът ще е от изток, около и след пладне до умерен. Вълнението ще е до към 2 бала. Температурата на морската вода е 23°-25°.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com