Журналисти излизат на протест пред Съдебната палата

15790
Журналисти излизат на протест пред Съдебната палата
Снимка: Thinkstock

Журналисти излизат на протест пред сградата на прокуратурата в четвъртък. Причина за това са действията на държавното обвинение и Столичната дирекция на вътрешните работи срещу управляващия редактор на „Капитал" Алексей Лазаров и редактора на вестника Николай Стоянов.

Срещу двамата е образувана проверка по сигнал на изпълнителния директор на фирма „Водстрой 98” заради публикация, с която, според него, са извършени престъпления срещу републиката и обществения ред и спокойствието на гражданите. Тя е публикувана в края на юни, две седмици след началото на банковата криза, а името на компанията се посочва заедно с още няколко като пример за големи компании, близки до Делян Пеевски, които са преместили сметките си от КТБ в Първа инвестиционна банка след раздора между бившия депутат от ДПС и банкера Цветан Василев.

Цветанов: Медии обслужват организираната престъпност. Журналисти напуснаха отчета

Някои от медиите, мога да се изразя съвсем отговорно, обслужват интересите на организираната престъпност. Това каза вицепремиерът и мин...

Журналистите са били извикани да дават обяснения в СДВР, на която Софийската районна прокуратура е възложила проверката по случая. След получаването на сигнала, Софийска градска прокуратура преценила, че няма данни за престъпление срещу републиката и е изпратила преписката по компетентност при Районната прокуратура.

Заради това неправителствената организация „Център за развитие на медиите” организира протест „Подстрой” в четвъртък, „в 9 и 8”.

„Днес прокуратурата за пореден път оказа натиск на български журналисти, привиквайки Алексей Лазаров и Николай Стоянов от „Капитал” на разпит по очевидно несъстоятелен сигнал за „престъпления срещу републиката и обществения ред”. Считаме това за много лош сигнал и заплаха за свободата на словото у нас. Считаме, че с действията си прокуратурата подхранва съмненията, че български институции работят като под строй по волята на фирмите на няКОЙ, срещу което протестираха българските граждани повече от година”, се казва в призива на организаторите във социалната мрежа Facebook.

Прокуратурата под ръководството на Сотир Цацаров не за първи път предприема действия срещу журналисти. В началото на април 2013 г. на разпит беше привикан журналистът на Mediapool Борис Митов, който беше заплашен от обвинение за „разгласяване” на публикувани от прокуратурата документи. И тогава гилдията излезе на протест в защита на свободата на словото, припомня bTV.

Протестиращите в подкрепа на Орешарски: Медиите са купени

Няколко десетки души се събраха пред пилоните на НДК на мирна демонстрация в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски, съобщи пра...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com