Журналисти: Точно Светлозар Лазаров ли ще казва има ли подслушване?

11388
Журналисти: Точно Светлозар Лазаров ли ще казва има ли подслушване?
Снимка: Actualno.com/Петър Чернев

Има или няма подслушване на протестиращи от ДАНСwithme – днес службите официално трябва представят доклад пред премиера Бойко Борисов дали това се е случило.

Още докато беше премиер - месец след старта на ДАНСwithme, Пламен Орешарски заяви, че „има достатъчно информация по темата и след години, когато станела публична, щяла да е интересно четиво”. Това, ако евентуално е извършено, е престъпление и злоупотреба с власт. Ако обаче няма такива факти, не бива така да облъчваме обществото”, бяха думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. „Устно всички служби са ми казали, че няма, но ще го има писмено”, обобщи Борисов.

Борисов обеща великденски добавки за пенсионерите

Правителството ще намери пари за великденски добавки за пенсионерите. Това обяви премиерът Бойко Борисов при освещаването на ремонтиран...

Подслушване се прави с разрешение на съда, коментира главният редактор на e-vestnik Иван Бакалов в сутрешния блок на Нова телевизия. Мога да повярвам, че МВР е извършвало беззакония много години назад, но на генерал Атанас Атанасов не мога да повярвам. Пуснете му името в Google и вижте на какво се гради политическата му кариера – все на такива слухове. Атанасов каза, че Софийски градски съд санкционирал някаква разработка – ами това много лесно се проверява. Получава се „подслушвачите ми са много по-добри от подслушвачите ви”. Оправдаха за подслувания директорите на СДОТО и Цветан Цветанов при първите подслушвания, сега стана голям проблем. За такива неща има документи и трябва да може да се докажат, обобщи Бакалов.

Освен Орешарски, през септември 2013 година Цветлин Йовчев каза, че има смяна на профили на протестиращи, Лазаров говореше, че очаква нещо да стане. Много хора с много правомощия участваха в пропагандата срещу протеста на ДАНСwithme. Атакувани бяха и хора по „милиционерски начин” – с коментари от Facebook, каза Иван Бедров.

Имаше диск с 875 подслушвани телефона по времето на първия кабинет на ГЕРБ, дадоха го в Лондон да го проучват и какво стана – нищо, припомни Бакалов за сигнала, който Станишев оповести преди предсрочните парламентарни избори през 2013 година.

МВР работи следене на Facebook – кой с кого е приятел. Следващото е дали пипана лична кореспонденция на участващи в протеста, дали е пробиван Skype. Ако се е случило, това ще е най-гнусното дело, в сравнение с което действията на Цветанов са аматьорски, категоричен е главният редактор на OFFnews Владимир Йончев.

Червейчето на съмнението

След като преди дни депутати от управляващата коалиция обявиха, че по времето на кабинета „Орешарски” службите са провели м...

Ще ви дам пример – в началото на протеста, в затворена Facebook група десетина души се уговарят да пресрещнат кортежа на Орешарски и да правят флашмоб. Само през този ден маршрутът на кортежа е променен, посочи Бакалов. Не може да вярваме на тези хора, не може Светлозар Лазаров да казва дали е имало подслушвания или не, смята Иван Бедров.

Тези хора, които са наредели евентуално подслушване, имат право да го правят. Но страшното е, че профилите на хиляди хора са източени и данните се ползват. Има атаки с цитати по медиите-бухалки, това е начин на работа на службите, смятат Бедров и Йончев. Имаше и информация дали не е събирана информация за роднини и приятели на протестиращи с цел изнудване, припомни Йончев. Въпросът за лустрацията е крайно време да бъде поставен, завърши Бедров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com