Животновъдите недоволни, готвят протести

9271
Животновъдите недоволни, готвят протести
Снимка: БГНЕС

Обмислят се протести заради компенсациите за "син език". Това заяви председателят на Националната асоциация на животновъдите в България (НАЖБ) Бойко Синапов.

Причината за недоволство е, че от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) обявиха, че компенсациите за умрели животни от болестта "син език" ще са в размер на 2,37 лв. за килограм.

Син език вече и по кравите

Епидемията от болестта "син език" по животните продължава да се разраства. Оказа се, че тя вече хваща и кравите. В омурташкото село Пти...

"Имахме друга уговорка с МЗХ и БАБХ, а се получават неща, които вдигат напрежението сред хората, които загубиха животните си", каза Синапов. Според него напрежение има в целия бранш и трябва да се реагира.

Служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев обявил средна цена от 200 лв. за умряло животно. А сега обявената цена е 2,37 лв. за кг.

Куриозно е, че никой животновъд, когато е събирал умрелите животни, не ги е теглил колко килограма тежат, отбеляза председателят на НАЖБ. Той допълни, че към момента няма нови огнища на болестта.

Въпреки това там, където е имало поражения, ще продължават да се губят животни. По неофициални данни над 20 000 животни са умрели от болестта "син език".

Животновъди се съмняват, че "син език" се разпространява умишлено

Започнахме да се съмняваме дали болестта „син език” не се разпространява умишлено, положението е страшно. Това каза Бойко ...

Утре от 15.00 ч. ще се проведе среща с животновъди в МЗХ след, която ще стане ясно дали ще излязат официално на протест до края на месеца.

„Ние не сме конкурентоспособни, ние не сме равностойни, трябва да получим това, което ни е обещано, защото ножът е опрял до кокала. И затова са ни нужни спешни пари. Овцевъдството трябва да се спасява. Ние не сме сигурни дали ще оцелеем до пролетта“. Това заяви за Радио Шумен председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров.

 

От браншовата организация настояват средствата за умрели от „син език” животни да бъдат увеличени с още 50%.

Все по-малко животни умират от "син език" в Ловешко

В Ловешка област има все по-малко случаи на умрели животни със симптомите на болестта "син език". Това съобщи директорът на Областната ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com