Жители на Варна се борят за къща на повече от век

9279
Жители на Варна се борят за къща на повече от век
Снимка: dariknews.bg

Граждани на морската ни столица и представители на Историко-архитектурното дружество „Наследство“ се опитват да спасят от събаряне над 110-годишна къща в центъра на града.

Сградата се намира на улица „Драгоман 44” в близост до Стоматологията, като до края на лятото предстои да бъде съборена.

Варненски майки на протест заради колите по тротоарите

Заради някои водачи, които си позволяват своеволия и си паркират без проблем по тротоарите, майките често трябва да излизят с количките...

Въпреки факта, че е емблематична за Варна и е много запазена тя не фигурира в регистъра на архитектурните паметници на културата и собствениците на имота възнамеряват да го съборят.

По случая Нора Гавазова организира петиция в интернет, като само за ден са събрани над 300 подписа.

Освен това от Варненското историко-архитектурно дружество съобщиха пред Дарик, че са поели инициативата да съберат нужната документация и да изпратят формуляра за вписването на къщата в регистъра с културни паметници.

„Ще помогнем за оформянето на документацията и изпращането ѝ до Института за културно наследство, защото тази къща заслужава да се спаси. Като интериор е напълно запазена и няма конструктивни нарушения.  Единствените промени, които са правени през годините, са свързани с втория етаж, който е съборен и издигнат наново с по-нисък таван. Но въпреки всичко това не би трябвало да е пречка зданието да фигурира като архитектурен паметник", коментираха членове на ВИАД.

Във Варна бе дадено началото на Балкански фестивал на ракията

Фестивал на ракията и високоалкохолните напитки бе открит във Варна. Дегустации на отбрани продукти и всекидневни награди през трите д...

Организираната в интернет подписка е адресирана до всички институции, които по някакъв начин биха могли да възпрепятстват събарянето, пише Дарик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com