Изтичането на мозъци се вихри с пълна сила

47106
Изтичането на мозъци се вихри с пълна сила

Около 640 000 висшисти са напуснали страната през последните 23 години. Тревожната статистика оповестиха учените от Института за изследване на населението към БАН, които представиха сборника "Демографската ситуация и развитието на България".

Половината от стегналите куфарите в последните години са на възраст между 20 и 39 години. 80% от тях - с висше образование. Големият брой високообразовани емигранти на практика е равен на приетите и завършили родните университети за почти 10-годишен период.

Все по-рядко работодателите търсят висшисти

Работодателите в Русе не търсят хора с висше образование и те най-трудно намират реализация, като проблемът се задълбочава. Това стана ...

"Все по-често причините за емиграция не са чисто икономически, както бяха през 90-те. Младите искат "нормална държава". Това гласи един от най-важните изводи от изследването, пише в. "Преса".

При оставащите у нас висшисти положението също е опасно. Според учените всеки четвърти от тях не намира реализация на пазара на труда. Повече от половината пък (57%) работят на места, за които не се изисква университетска диплома.

Най-добре се реализират медици и IT специалисти. В промишлеността едва от 16 до 30% от инженерите се развиват според квалификацията си. При подобна статистика от пазара на труда не е никак учудващ и високият процент неудовлетворени от качеството на подготовка, което дават родните вузове. Всеки четвърти студент и 33 на сто от преподавателите определят нивото на българските висши училища като ниско.

Според данни, събрани от Министерството на труда и социалната политика, националната статистика и собствени сведения, от академията са изчислили, че не по-малко от 1,6 милиона българи са потърсили препитание в чужбина от началото на прехода досега.

България е първа по вузове и последна по висшисти

България е последна по висшисти, но първа по брой университети на глава от населението. Това става ясно от проекта на новата оперативна...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com