Изключително ценни икони от XVII и XIX в. бяха открити в Златоград

19227
Изключително ценни икони от  XVII и  XIX в. бяха открити в Златоград
Снимка: БГНЕС

На невероятна находка се радва Златоград. На тавана на местната църква "Успение Богородично" са били открити ценни икони от XVIII и XIX век. Колекцията ще бъде реставрирана и показана на родопчани и гости, каза реставраторът Кристиян Янков, цитиран от БНР.

"За момента предимно тревненски са иконите. Евентуално там има някакви неща, но толкова са черни, че след почистване ще могат да се видят. Заснели сме огромна част от нещата, така че ще направим и една документация, която е в състоянието, както са намерени. Стойността не може да се определи, защото това е наследство, което или го няма, или го има. Де факто църквата е била една банка на духовността в това населено място", заяви още Янков.

Вярващите във Видин ще имат възможност утре да се поклонят пред три икони

Три икони от личното иконохранилище на Видинския митрополит Дометиан ще бъдат изнесени за поклонение в Бдинския манастир „Успени...

Професор Николай Овчаров също коментира находката. "Дай Боже да се направят всички тези икони и Златоград да има един иконен музей. Нещо от типа на музея примерно на иконите в Трявна, защото както в къщите на Златоград са събрани много архитектурни стилове, така и в иконописта човек действително може да види всички иконописни школи от 18-и - 19-и век, които са характерни за българските земи - и Самоковската, и Тревненската, и Одринската, която пък е вече специфичната за този район", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com