Изхвърляме с една четвърт повече боклуци по празниците

17437
Изхвърляме с една четвърт повече боклуци по празниците
Снимка: БГНЕС

Изхвърленият боклук по празниците е с 25% повече от обикновено. Обилната трапеза и опаковките от подаръците рязко увеличават количеството на отпадъците. 

В Добрич например в обикновен месец се изхвърлят 110 тона боклук, в празничния декември обаче стават 140 тона. Само в София е обратното, тъй като много хора  заминават от града. Тук по Коледа се изхвърлят с 1/3 по-малко отпадъци от обичайното. Въпреки това кофите са препълнени, съобщава Нова телевизия.

Насекомите - основни чистачи в големите градове

Нюйоркчани дължат благодарност на мравките и други насекоми, населяващи града, пише Daily Mail. Учени са установили, че насекомите само...

Важно е обаче и къде изхвърляме тези отпадъци. В София глобата е 10 лева, ако си хвърлите боклука извън кофата. Най-често по спирките на градския транспорт виждаме хора, които си изхвърлят фасовете на земята, въпреки че е забранено. 

Проверките обаче съвсем не са достатъчни, за да спрат порочната практика. Когато инспекторите хванат нарушителите, те често се засрамват и дори сами си вдигат фаса и го хвърлят в кофата. Реакцията на нарушителите обаче често зависи от възпитанието им, споделят инспекторите.  

Отчитаме и нова тенденция и то по европейски. През последните години все по-малко са хората, които изхвърлят боклуците си по земята. През тази година инспекторите са глобили близо 90 000 нарушители за над 90 000 лева. Проверките продължават.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com