Италия не спазва трудовите права на българските сезонни работници

21894
Италия не спазва трудовите права на българските сезонни работници
Снимка: Getty Images/Guliver

Независимо от подписаните договори, българските сезонни работници живеят при нечовешки условия в Италия, а трудовите им права не се спазват. Това съобщиха от БНР.

Българите са наети за гроздобера край град Асти, в една от най-популярните със своите вина северна италианска област Пиемонте. Там се произвеждат едни от най-хубавите шампанизирани вина - около 120 милиона бутилки годишно. Сезонните работници - около 150 души, получават по 5 евро на час за 10-15 работни дни. Имат обаче само двудневни договори с местни кооперации, които, освен че не поемат грижата за подслон и храна, при здравословни проблеми не желаят намесата на здравните органи.

Италия ще произвежда марихуана за медицински цели

Италианската армия реши да влезе в производството на канабис в съгласие с министерството на здравеопазването, за да произвежда по-евтин...

Българските гроздоберачи живеят в подобия на палатки, разполагат само с две химически тоалетни, а топлата вода е блян. С големи лишения успяват да спестят около 300-400 евро и непрекъснато трябва да искат полагаемото им се от своите работодатели.

Кметът на селището Канели, край което бивакуват българските гроздоберачи - Марко Габузи - заяви, че трябва да се вземат съответните мерки, за да не се допускат подобни ситуации. Досега с експлоатация на имигрантски труд се славеше само Южна Италия.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com