Историческият музей в Шумен - домакин на уникална научна колекция

18648
Историческият музей в Шумен - домакин на уникална научна колекция

В Регионалния исторически музей – Шумен ще гостува уникална нумизматична изложба, озаглавена “МОНЕТИТЕ НА РИМСКАТА КОЛОНИЯ ДЕУЛТУМ – Най-значимата научна колекция с монети на Деултум в света”.

Тя разказва историята на колонията според данните, извлечени от монетите, открити там и е притежание на Нумизматичния музей – Русе. Чрез оригинални находки и многобройни цветни постери са представени: храмовете на Деултум; изключително впечатляващият градски фонтан; уникалните монетни типове, които никой друг град не притежавал; изобразените богове, персонификации и херои; изображенията на императорите и др.

Старец почина от измръзване в шуменско село

77-годишен мъж е починал от измръзване тази нощ. Инцидентът станал в шуменското село Ружица, съобщи БГНЕС. Мъжът излязъл от вкъщи снощ...

Изложбата е реализирана със съвършено нов тип витрини, конструирани от Нумизматичния музей – Русе специално за експониране на монети. Този тип витрини е новост за целия музеен свят. Те дават възможност на посетителите да видят всяка една монета, а монитори показват увеличени цветни фотографии, придружени с допълнителна информация, включваща описание на изображенията, размери, тегло.

Нумизматичната колекция е формирана в продължение на много години от братята Пламен и Атанас Бобокови, които впоследствие я подаряват на Нумизматичния музей в Русе – един от малкото специализирани музеи в областта на нумизматиката в Европа.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 19 февруари от 17.30 часа в зала „Съкровищница” на Регионалния исторически музей – Шумен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Земетресение в Девин
Земетресение в Девин

Земетресение разлюля Девин малко след 8:30 часа тази сутрин. Трусът е бил с магнитуд 3.9 по скалата на Рихтер. ОЩЕ: Земетресение от 5,7 разлюля...