"Ислямска държава" ще влезе в България, за да нанесе удари

37340
"Ислямска държава" ще влезе в България, за да нанесе удари

Радикалната групировка "Ислямска държава" планира атаки в Турция и България, предаде БГНЕС.

Бойци на "Ислямска държава" (ИД) са влезли в Турция и планират да атакуват дипломатически мисии в Анкара и Истанбул, съобщи в. "Хюриет", цитирайки доклад на Националната разузнавателна агенция. Още около 3000 бойци на ИД искат да влязат в Турция през южната й граница, след като не успяха да превземат сирийския кюрдски град Кобане.

Предполага се, че някои бойци, включително висши командири, които планират атаките, вече са влезли в Турция и се укриват на сигурни места. Броят им не се съобщава.

"Бойци, експерти по атентати подготвят нападения срещу мисиите на коалиционните сили, които се намесиха в конфликта в Сирия", пише в доклада.

Някои бойци от сирийски и палестински произход възнамеряват да преминат в България, за да извършат нападения в страни от ЕС, допълва докладът. Турската полиция отказа коментари по въпроса, а представителите на разузнавателната служба не бяха налични за изявления.

Тази година в Турция имаше серия от бомбени атентати, последната от които бе миналия петък. Край граничния град Суруч избухна бомба, скрита под автомобил близо до полицейски контролен пункт. Никой не пое отговорност, но близостта до Сирия говори, че може би е свързан с конфликта.

Турция бе критикувана от западните си съюзници, че не е успяла да спре потока от джихадисти през границите си. Някои критици твърдят, че тя дори подпомага терористите. Анкара отхвърля обвинението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com