Инспекторатът съгласен с разделянето на ВСС, вижда по-силно влияние на главния прокурор

3941
Инспекторатът съгласен с разделянето на ВСС, вижда по-силно влияние на главния прокурор
Снимка: БГНЕС

Инспекторатът към Висшият съдебен съвет (ИВСС) съобщи, че излиза с положително становище по предложените изменения, предвиждащи създаването на две колегии в рамките на съществуващия ВСС.

Пленум ще се нарича предвиденият общ формат на двете колегии на ВСС, решиха от инспектората. Той ще осъществява правомощия по решаване на общи въпроси за цялата съдебна власт.

ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Мариян Марков

Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу съдия Мариян Марков от Софийски градски съд заради забавени дела. Решен...

В становището на ИВСС се изразява съображение, че поради съществуващите конституционни предвиждания за броя на членовете на ВСС и разпределението на квотите на изборните членове поравно между законодателната и съдебната власт. Достигането на паритет в колегията на прокурорите и следователите между представителите на законодателната власт (парламентарната квота) и тези на съдебната власт (квотата на прокурорите и следователите и главния прокурор), каквото е предложението, би довело до засилване на влиянието на главния прокурор при вземането на кадрови решения, предвид важността на гласа му.

Припомняме, че по предложение на ДПС, се запазват съотношенията, предложени от правосъдния министър Христо Иванов и залегнали в първоначалния законопроект - съотношението в прокурорската колегия да бъде 6:6, а за съдийската - 8:5.

Инспекторатът към ВСС предлага също да се прецени и дали възприетото правомощие на всяка от колегиите на ВСС да дава становища по законопроекти в обхвата на своята компетентност не следва да бъде предоставено на Пленума. Макар и структуриран в две отделни колегии, то ВСС е един орган, отбелязват от Инспектората. Последното налага с цел елиминиране на разнопосочни становища по едни и същи законопроекти, правомощието за даване на становища по законопроекти да бъде предоставено именно на Пленума, посочат още от ИВСС.

Пропуск в проекта на за изменение на Конституцията е липсата на уредба относно участието на главния инспектор на ИВСС в заседанията на съдийската колегия и тази на прокурорите и следователите, заявяват още от там. Без участието на главния инспектор в заседанията на колегии, то ползата от обособяването на последните би се намалила съществено, предвид това, че именно Инспекторатът е органът, който следва да представи нужната за решаването на кадровите въпроси на съдии, прокурори и следователи актуална и адекватна информация за работата им.

Увеличаване на правомощията на ИВСС и нужда от повече инспектори

Отказът на ВСС да образува дисциплинарка срещу Янева е незаконен, постанови ВАС

Категоричният отказ на Висшия съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарно производство срещу бившия председател на Софийския градск...

Предвидените в проекта за промени в Конституцията промени, отнасящи се за предоставянето на допълнителни правомощия на Инспектората, същите са положително оценени. В становището е изразено съображение, че с осъществяването на предвидените правомощия – проверки на съдии, прокурори и следователи за почтеност и конфликт на интереси, за пълнотата и верността на имуществените им декларации и за установяване на прояви, уронващи престижа на съдебната власт и прояви, свързани с нарушаване на независимостта на магистратите, Инспекторатът ще е в състояние да изпълнява по качествен начин задължението си за генериране на актуална и надлежна информация относно магистратите. Последната, след представянето й пред висшия кадрови орган на съдебната власт- Висшия съдебен съвет, ще послужи за адекватност на процедурите по назначаване, кариерно развитие и дисциплинарни производства.

Предоставянето на нови правомощия на Инспектората обаче ще доведе до остра нужда от увеличаването на броя на инспекторите. Определеният състав от десет инспектори (чл. 130а, ал. 1 от КРБ) е бил съобразен с обема на първоначалните правомощия на ИВСС. Последните са увеличени веднъж - с възлагането на проверки на заявленията на граждани и юридически лица срещу актове, действия и бездействия на органите на съдебната власт, с които се нарушава правото им на разглеждане и решаване на делото в разумен срок. С предоставянето на трета група от правомощия, както се предвижда с настоящия проект на ЗИД на КРБ и то такива с финансово-контролен и дори разследващ характер, неувеличаването на броя на инспекторите ще доведе до претоварването им и обективната невъзможност да се справят с възложената им работа. Последното би довело до риск от забавяне при упражняването на останалите задължения, което в крайна сметка ще лиши от замисъла й предвидената промяна на правомощията на Инспектората – повишаване на отчетността.

В становището на Инспектората към ВСС се поставя въпросът и за промяна на името на органа, както в Конституцията, така и в Закона за съдебната власт (ЗСВ), което би било ясно гарантирана независимост- от Инспекторат към ВСС на Инспекторат на съдебната власт. Макар ИВСС да е допълнителен орган на съдебната система, то същият е самостоятелен и независим – притежава самостоятелен бюджет в рамките на този на съдебната власт, приема самостоятелен правилник за организацията на дейността си, сам определя годишната си програма за проверки, както и главният инспектор и инспекторите се избират от Народното събрание с мнозинство от 2/3, което надвишава това, изисквано при избора на членове дори на висшия ръководен оран на съдебната власт – ВСС.

По промените в проекта на ЗИД на КРБ, с които се предвижда предоставянето на възможност на Висшия адвокатски съвет да сезира Конституционния съд за установяване противоконституционност на закони, с които се нарушават права и свободи на граждани, ИВСС е изразил изцяло положително становище.

Становището на Инспектората към Висшия съдебен съвет по ЗИД на КРБ от 24 юли 2015 г. е изпратено в Народното събрание на 14 август 2015 г. запитване към Конституционния съд от 144 подписали се депутати. Въпросите са "Представлява ли разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии промяна във формата на държавно управление?" и "Каква трябва да бъде числеността и разпределението в прокурорската и съдийската квота?".

Найденова: ВСС подкрепя проекта за промени в Конституцията

Представляващата Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова изрази положителната оценка на ВСС за внесения проект за конституционните ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество