Инициатива призовава за реновиране на къщата на Смирненски

4507
Инициатива призовава за реновиране на къщата на Смирненски

За съжаление в България много от сградите, свързани с исторически личности, са в занемарено състояние. Такъв е случаят и с къщата на Христо Смирненски.

През 1959 г. домът на поета, намиращ се на ул. „Овче поле" № 116 в столичния район "Възраждане", е обявен за музей. От 1976 г. е включен в структурата на Националния литературен музей.

"Студ" от Христо Смирненски

В тон с днешния студен януарски ден, публикуваме едно от най-силните стихотворения на Христо Смирненски - "Студ". Студено, дявол да го...

За последно къщата-музей е ремонтирана през 1988 г. Оттогава тя се руши и състоянието ѝ е повече от трагично.

През 2004 г. къщата-музей официално е затворена за посещение, а цялата експозиция - ръкописи, снимки, книги и инвентар, са преместени във фондохранилището на Националния литературен музей.

Инициативният комитет за спасяването на къщата-музей на Христо Смирненски ще се събере на 14 септември, информира БНР.

Къщата на Смирненски в момента е държавна собственост, а това до голяма степен ще помогне за извършване на неотложния ремонт, от който се нуждае тя, посочи Катя Зографова, директор на Националния литературен музей.

За 24 май: Фейлетонът "Рапортьор" на Христо Смирненски

По случай деня на българската писменост и култура - 24 май, днес в Actualno.com, уважаеми читатели, ще откривате откъс от книга или пре...

Преди време на своя глава съседите са премахнали оградата към улицата и са сложили на нейно място голяма ламарина - така сега никой, освен тях, не може да влиза вътре.

Сградата има Акт за публична общинска собственост N 805 от 07.03.2002 г., но на практика Столичната община се е отказала от този имот и не полага никакви грижи за него. Години наред между общината, Министерството на културата и управата на Област София-град се води безкрайна преписка за деактуване на имота от общински в държавен. Докато това не стане, твърдят запознати с проблема, пари за ремонт от никъде не могат да се намерят. А поне за начало са необходими най-малко 190 000 лв. Всъщност културното министерство ги е предвидило в бюджета си още преди 2-3 години, но ремонтът все не става.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com