Има забавяне на мерките за справяне с болестта "син език"

13647
Има забавяне на мерките за справяне с болестта "син език"
Снимка: БГНЕС

Има забавяне на мерките за справяне с болестта „син език”. Това заяви пред журналисти проф. дсн. Иван Станков, ректор на Тракийския университет и бивш служебен министър на земеделието, предаде aгенция „Фокус”. Той обясни, че става дума за сериозно заболяване, което се разпространява с мълниеносна скорост.

Станков участва днес в заседанието на Консултативния съвет по животновъдство, в рамките на който беше обсъдена и ситуацията със заболяването "син език", информира БГНЕС. Целта на днешната среща беше как да ограничим огнищата на "син език", защото официалната цифра е около 3000 умрели животни, но реално може да са много повече", обясни бившият министър.

Увеличават се огнищата на болестта "син език" в страната

14 овце са умрели от болестта "син език" в Разградска област през последните няколко дни след констатиране на заболяването. Трите потвъ...

Според Станков трябва ветеринарните специалисти да се мобилизират, да се направят всички необходими мероприятия и да се направят ваксинациите. „Точно през лятото става най-голямото разпространение. От есента се надяваме, че нещата ще се успокоят, но сега е важно да се ограничи разпространението”, посочи той.

Бившият министър отрече информацията, че БАБХ умишлено крие болестта и отново призова да се пристъпи към дезинфекция, макар реакцията да е закъсняла. „Точно когато са говорили от БАБХ, че има случаи, тогава е трябвало да се предприемат действията”, подчерта той.

Критични области по отношение на заболяването „син език” са Кърджали, Разград, Хасковско.

Компенсациите на животновъдите са около 10 млн. лева и тепърва ще стане ясно как да се разпределят. Същевремено относно субсидиите са нужни 360 млн. лева, а се разполага с 260 млн. лева. Затова предложението на служебния министър е да се прояви разбиране от страна на всички за отсрочка, докато новия парламент започне работа, за да бъде направена актуализация на бюджета за оставащите 100 млн. лева.

МЗХ дава 450 хил. лева компенсации заради "син език"

450 000 лв. за компенсация на стопаните загубили животни от заболяването „Син език” са заделени от Земеделското министерст...

260 са умрелите от болестта „син език” животни в Пловдивска област до този момент. Това съобщи д-р Николай Петков, временно изпълняващ длъжността директор на Агенцията по безопасност на храните – Пловдив. Огнищата на зараза в областта остават две – в Калофер и Селци.

По думите на експерта има съмнения за други огнища, но до получаването на категорични лабораторни резултати те не могат да бъдат обявени официално. Има поводи за притеснение, тъй като броят на умрелите животни не е малък, а специалистите правят всичко възможно за овладяване на болестта, каза още д-р Петров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com