Има климат на насилие в българските медии

9733
Има климат на насилие в българските медии
Снимка: Thinkstock

Климатът на насилие и пълната липса на прозрачност за истинските собственици на медии са сред причините България да се нареди на стотното място в класацията за свобода на словото за тази година.

Това заяви в интервю за БНР говорителят на "Репортери без граници" Оливие Базил. Той подчерта, че причините са "същите като миналата година, но доста по-концентрирани".

Страната ни е все по-надолу в класацията за свобода на медиите

България изпадна до 100-но място по свобода на медиите. Това сочи годишната класация на "Репортери без граница" за 2014 г. През послед...

"Причините за съжаление са същите, но са по-често срещани. България се нарежда наистина по назад от половината страни в света и е на последно място сред държавите от ЕС", отбеляза Базил по повод на 100-то място в класацията по свобода на медиите.

Припомняме, че за последните 2 години родината ни е слязла 20 места надолу.

"Първата причина е климатът на насилие, който се изразява в директни или косвени заплахи срещу журналисти и техните семейства. В такъв климат автоцензурата влияе на работата. Огромен проблем е пълната липса на прозрачност на истинските собственици на медии. Имам предвид слагането на ръка или нарастващото влияние на сивата икономика, която инвестира в медиите, за да ги направи средства не за информация, а за оказване на натиск", каза той.

Той посочи, че съществува и проблемът с рекламата, която не само усложнява въпроса с финансовата независимост на медиите, а и го прави доста труден за проследяване.

Как се чувства премиерът на държава, която е на 78 място по свобода на печата, пита Румен Петков

Как се чувства премиерът на държава, която е на 78 място по свобода на печата? Как се чувства подкрепящото го мнозинство - това пита Р...

"Лично познавам много добри журналисти в България, но голяма част от тях не могат да работят в традиционни медии. Пред мен журналисти са споделяли, че ако работят срещу определена групировка просто няма да бъдат наети на работа, защото никой не би искал да си създава проблеми. Има и репортери, които поради тази причина са без работа 6-7 години", заяви Базил.

Той коментира и огромната разлика между България и Румъния, последната е класирана на 45-то място. "Нивото на насилие, на което е подложена румънската преса не може да се сравнява с това в България", каза говорителят на "Репортери без граници" и добави, че оплакванията, които се получават от нашата страна са много повече.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com