И личните данни на омбудсмана били откраднати

22621
И личните данни на омбудсмана били откраднати
Снимка: БГНЕС

Разраства се скандалът с личните данни на хора, които са били използвани без знанието им в подписките на партии и коалиции за евроизборите. Оказва се, че жертва на схемата за измами е станал дори омбудсманът на България Константин Пенчев. След проверка в сайта на ЦИК той изненадващо открил, че фигурира в списъка на хората, които са подкрепили регистрацията на Национал-демократичната партия, съобщава БНТ.

Пенчев вече е сезирал главния прокурор и председателите на ЦИК и на Комисията за защита на личните данни и обяви, че очаква бърза реакция от тях по случаите на десетки хора, изпаднали в същата ситуация.

Омбудсманът сезира КС за Закона за електронните съобщения

Националният омбудсман Константин Пенчев внесе в Конституционния съд (КС) искане за установяване на противоконституционност на тексто...

“Тези подписки или трябва изобщо да ги премахнем като изискване от закона, очевидно това е подигравка. Всички партии се сдобиха с необходимия брой подписи и се оказа, че това е фалшиво и аз питам кой отговаря? Една партия ако има в списъка откраднати лични данни, това не е достатъчно да кажем, ама тя има и валидни подписи, тя е вече дискредитирана”, заяви Пенчев.

"Държавните органи наистина трябва да направят нещо, защото се създава усещането, че държавата е един разграден двор, и всеки може да прави с личните данни каквото си иска, ми на мое име може да е изтеглен и кредит, откъде да знам?", каза още омбудсманът.

Според Пенчев по случая трябва да има санкции и да се затегне контролът. Той самият никога по никакъв повод не е участвал в подписки и предположи, че данните му са взети от избирателните списъци.

До момента над 100 души, открили имената си в подписка, се оплакаха в ЦИК. Оттам обаче препращат жалбите към прокуратурата и Комисията за защита на личните данни.

Отмяна на наредба за психично болни лица поиска Омбудсманът

Националният омбудсман Константин Пенчев препоръча на министъра на труда и социалната политика да бъде отменено Указателно писмо 9100...

По-рано днес омбудсманът сезира Конституционния съд за Закона за електронни съобщения, припомнете си подробности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com